Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejpopulárnějším politikem je Babiš. Daří se i Ivanu Bartošovi

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš byl v červnu nejlépe hodnoceným českým politikem, ztratil však většinovou podporu. Zdá se, že popularitu politických osobností ovlivnil složitý proces sestavování vlády. Na druhé místo se tak dostal Jaroslav Faltýnek, který jako vyjednavač měl v médiích velký prostor. Výrazně uspěl na třetím místě Ivan Bartoš. Na čtvrtém místě zůstává Tomio Okamura, jeho popularita však v dlouhodobém pohledu mírně klesá. Ukázal to průzkum agentury STEM.

Výzkum byl proveden mezi 1007 respondenty ve dnech 13. až 27. června. Prezident Miloš Zeman jmenoval druhou Babišovu vládu 27. června, což bylo osm měsíců po sněmovních volbách a pět měsíců po demisi menšinové vlády ANO. Menšinový kabinet ANO a ČSSD podporují komunisté. ČSSD vede pět ministerstev, dalších deset členů vlády včetně premiéra je za hnutí ANO.

Celkově lze říci, že popularita politických osobností je nevalná. V současné době nemáme žádné „politické hvězdy“, které by pozitivně oceňovala většina našich obyvatel, uvedli autoři průzkumu.

Na čelném místě žebříčku popularity zůstává Babiš. Jeho popularita se dostala těsně pod padesát procent, což je jeho nejhorší výsledek od roku 2014. Patrným zvratem u něho nejspíše byla složitá cesta sestavování vlády.

Svědčil by o tom fakt, že na druhé místo se dostal Faltýnek, který hrál významnou roli při vládním vyjednávání, i když jej stále ještě nezná sedmina našich obyvatel.

Na třetím místě je předseda Pirátů Ivan Bartoš, jehož hodnocení je stejné jako v únorovém výzkumu.

Na čtvrtém místě zůstává Okamura. Jeho hodnocení je velmi rozporné: na jedné straně má tábor pevných příznivců, na druhé straně skupinu silných odpůrců. Jednoznačně odmítavý postoj vůči němu zastává třetina veřejnosti, uvedl stem.cz.

Nejhůře hodnoceným politikem je Miroslav Kalousek. Krajně nepříznivě jej vidí téměř 60 % naší populace. Poměrně vysoký podíl nepříznivých hodnocení zjišťujeme dále u předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka (63 % v součtu „zcela“ + „spíše nepříznivý názor“).

Témata:  Andrej Babiš Jaroslav Faltýnek Ivan Bartoš Tomio Okamura Miroslav Kalousek Pavel Bělobrádek

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy