Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bývalý tajemník SPD Staník dostal za nenávistné výroky podmínku a pokutu

Poslanecká sněmovna
Poslanecká sněmovna
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Bývalý tajemník Okamurova hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Jaroslav Staník dostal za nenávistné výroky pronesené ve Sněmovně trestním příkazem dvouletou podmínku a peněžitý trest 70 tisíc korun. Rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 1 je nepravomocné. Staník proti němu může podat odpor, v tom případě by soud musel nařídit hlavní líčení.

Uvedla to dnes Česká televize (ČT), které to řekl šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Jan Lelek. Soud uznal Staníka vinným v pondělí, mluvčí soudu Pavla Hájková tehdy ale výši trestu neupřesnila, protože rozhodnutí ještě nebylo doručeno všem účastníkům.

Staník podle některých svědků incidentu loni v říjnu posílal ve sněmovní restauraci příslušníky menšin do plynu. Vyzýval údajně k tomu, aby se všichni homosexuálové, Romové a Židé stříleli už po narození. Tehdejší ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) popsala, že když do místnosti vešla, silně opilý Staník ji oslovil jako Marxovou-Engelsovou. Poté řekl, že ministryně podporuje homosexuály, kteří by se měli zlikvidovat.

Staník byl tajemníkem SPD a asistentem poslance SPD Jaroslava Holíka. V asistentské funkci skončil na přelomu loňského listopadu a prosince, protože byl podle Holíka příliš vytížen jako tajemník. Při říjnových volbách bránil novinářům ve vstupu do volebního štábu SPD a volal na ně policii. Předseda SPD Tomio Okamura nedávno zdůraznil, že Staník není členem a už ani tajemníkem hnutí.

Témata:  soudy Svoboda a přímá demokracie Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy