Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hasiči se v červenci nezastavili. Požárů bylo nejvíc za posledních 12 let, zemřelo při nich 8 lidí

Hasiči
Hasiči
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - V červenci zaznamenali hasiči 2688 požárů, nejvíce od roku 2006. Zemřelo při nich osm lidí, 110 bylo zraněno. Například v prvním měsíci prázdnin roku 2015 zemřelo při požárech v Česku 20 lidí a 193 jich bylo zraněno.

"Je možné, že je to nejvyšší počet červencových požárů za výrazně delší dobu, ale čísly to bohužel podložené nemáme. V roce 2006 se začala statistika sledovat jiným způsobem a data z doby předtím se nedají použít," uvedla mluvčí hasičského sboru Nicole Zaoralová.

V průměru zaznamenali hasiči 87 požárů denně. "Pro srovnání, dlouhodobý denní průměr je 47 požárů denně, dostali jsme se tak tedy téměř na dvojnásobek," uvedla mluvčí.

V přírodním prostředí bylo požárů 1262. Loni jich bylo 575, před dvěma roky pak pouze 389. Důvodem je především letošní dlouhotrvající sucho a velké horko.

Mezi největší zásahy hasičů v přírodě patřil například požár deseti hektarů pole s pšenicí a ovocného sadu v Kobeřicích u Brna 5. července. U obce Nosálov na Mělnicku 22. července hořelo v obtížně přístupném terénu, zasahovat musel i vrtulník s vakem na vodu. Čtyři dny trvající zásah si pak vyžádal požár stohu u Hevlína na Znojemsku, jehož příčinou byl zásah blesku.

Témata:  hasiči požáry

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 11:50

WHO hovoří o globální pandemii. Obává se šíření ptačí chřipky

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyjádřila znepokojení nad šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy