Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Ostravě je dusno: Odbory kritizují dosavadní postup prodeje ArcelorMittal Ostrava

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: www.stodolni-ostrava.cz

Ostrava - Odbory kritizují dosavadní způsob prodeje ostravské huti ArcelorMittal Ostrava (AMO). Majitel, skupina ArcelorMittal, prý nepostupuje vůči zaměstnancům transparentně. Odbory zároveň žádají záruky budoucího fungování podniku.

Skupina ArcelorMittal kupuje italskou huť Ilva a kvůli zachování hospodářské soutěže se musí zbavit několika podniků v Evropě včetně huti v Ostravě. Předsedkyně ZO OS KOVO Energetika Sobolová uvedla, že odbory chtějí být písemně seznámeny s názvy všech firem, které podaly závazné nabídky na koupi.

Odbory chtějí i záruky zaměstnanosti či objemu výroby, který by měl být minimálně 2,2 milionu tun ročně. Aktivně by se podle nich měl zapojit stát. "Skupina ArcelorMittal požadavky ostravských odborů obdržela a po prostudování na ně bude reagovat," uvedla mluvčí AMO Barbora Černá Dvořáková. 

Deník Právo dnes napsal, že zájemci o AMO jsou dva, britská British Steel a indická Liberty Steel. "Britská firma se zástupci odborářů jako jediná jednala, u indické společnosti jde o neoficiální informace," uvedl předseda odborů AMO Vítězslav Prak.

ArcelorMittal je největším producentem oceli na světě. Působí ve více než 60 zemích světa. Je předním dodavatelem ocelových výrobků automobilovému průmyslu, stavebnictví, pro výrobu domácích spotřebičů nebo obalů. Akciová společnost ArcelorMittal Ostrava patří do skupiny ArcelorMittal. Ročně vyrábí více než dva miliony tun oceli pro stavebnictví a strojírenství. Je největším výrobcem silničních svodidel v Česku. Kromě českého trhu dodává své výrobky do více než 40 zemí světa. ArcelorMittal Ostrava a její dceřiné společnosti mají téměř 7000 zaměstnanců.

Témata:  ArcelorMittal Ostrava odbory Ostrava průmysl

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy