reklama

Pražský městský soud dnes podle informací ČTK v neveřejném zasedání zamítl stížnost Vrbovské na vazbu. Mluvčí soudu Markéta Puci rozhodnutí soudu komentovat nemohla, nejprve totiž musí být doručeno účastníkům řízení. 

Stejný soud v úterý rozhodoval o stížnosti proti vazbě u dalšího obviněného, severočeského podnikatele Tomáš Horáčka, i jeho ve vazbě ponechal.

V případu čelí obvinění 11 lidí. Podle státních zástupců jsou stíháni pro trestné činy zjednávání výhody při zadání veřejné zakázky, podplácení a přijetí úplatku. Obviněny jsou i dvě firmy.

Horáčka a Vrbovskou poslal do vazby Obvodní soud pro Prahu 5 na konci června. U podnikatele podle soudu hrozilo, že by mohl ovlivňovat dosud nevyslechnuté svědky nebo pokračovat v trestné činnosti. V případě Vrbovské šlo o obavu z ovlivňování svědků. Zbylí obvinění jsou stíháni na svobodě.

Ústřední postavou kauzy je podle médií Horáček, který údajně ovlivňoval přidělování zakázek v nemocnicích. Vrbovská podle spisu zadávala svým podřízeným, tehdejšímu náměstkovi a pozdějšímu řediteli nemocnice Františku Novákovi a náměstkyni Marii Nushiové připravovat zadávací dokumentace zakázek tak, aby vyhovovaly Horáčkem preferovanému dodavateli. Novák je v kauze také stíhán, Nushiovou policie neobvinila.