Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Exředitelka Bulovky Vrbovská ve vazbě zůstane, soud její stížnost zamítl

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Praha - Bývalá ředitelka Nemocnice Na Bulovce Andrea Vrbovská, kterou policie obvinila v kauze údajných manipulací se zakázkami v některých pražských nemocnicích, zůstane ve vazbě.

Pražský městský soud dnes podle informací ČTK v neveřejném zasedání zamítl stížnost Vrbovské na vazbu. Mluvčí soudu Markéta Puci rozhodnutí soudu komentovat nemohla, nejprve totiž musí být doručeno účastníkům řízení. 

Stejný soud v úterý rozhodoval o stížnosti proti vazbě u dalšího obviněného, severočeského podnikatele Tomáš Horáčka, i jeho ve vazbě ponechal.

V případu čelí obvinění 11 lidí. Podle státních zástupců jsou stíháni pro trestné činy zjednávání výhody při zadání veřejné zakázky, podplácení a přijetí úplatku. Obviněny jsou i dvě firmy.

Horáčka a Vrbovskou poslal do vazby Obvodní soud pro Prahu 5 na konci června. U podnikatele podle soudu hrozilo, že by mohl ovlivňovat dosud nevyslechnuté svědky nebo pokračovat v trestné činnosti. V případě Vrbovské šlo o obavu z ovlivňování svědků. Zbylí obvinění jsou stíháni na svobodě.

Ústřední postavou kauzy je podle médií Horáček, který údajně ovlivňoval přidělování zakázek v nemocnicích. Vrbovská podle spisu zadávala svým podřízeným, tehdejšímu náměstkovi a pozdějšímu řediteli nemocnice Františku Novákovi a náměstkyni Marii Nushiové připravovat zadávací dokumentace zakázek tak, aby vyhovovaly Horáčkem preferovanému dodavateli. Novák je v kauze také stíhán, Nushiovou policie neobvinila. 

Témata:  soudy Fakultní nemocnice Bulovka veřejné zakázky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy