Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš stále ovládá Agrofert? TI odeslala první podnět týkající se možného střetu zájmů

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Česká pobočka Transparency International (TI) se domnívá, že premiér Andrej Babiš (ANO) nadále ovládá holding Agrofert a vlastnictvím médií porušuje zákon. Odeslal proto první ze dvou podnětů.

Oznámením o podezření ze spáchání přestupku se bude kvůli trvalému bydlišti Babiše zabývat Městský úřad v Černošicích. Pokud shledá porušení zákona, hrozí premiérovi až čtvrtmilionová sankce. 

TI letos v červnu upozornila na dokument ve slovenském registru partnerů veřejného sektoru, ze kterého vyplývají jména pěti osob ovládajících společnosti Agrofert. Mezi nimi figuruje i Babiš. Ten je podle TI zakladatelem svěřenských fondů AB private trust I a AB private trust II, do nichž Agrofert vložil. Zároveň je v postavení obmyšleného, tedy osoby, v jejíž prospěch má být plněno ze strany fondů.

Pod Agrofert spadá mimo jiné provozovatel rozhlasového vysílání Londa, vydavatel periodického tisku Mafra a provozovatel televizního vysílání Stanice O. TI připomíná, že podle zákona o střetu zájmů je členům vlády zakázáno být ovládající osobou firem, které provozují rozhlas či televizi nebo vydávají noviny.

"Podnět jsme zaslali dnes a chceme dát úřadu potřebný prostor důkladně prostudovat veškeré argumenty bez vnějších vlivů," uvádí tisková zpráva TI. 

Druhý podnět, který TI připravuje, bude adresován Evropské komisi do Bruselu. Zaměří se v něm na otázku oprávněnosti čerpání evropských dotací holdingem Agrofert.

Témata:  Andrej Babiš Transparency International Agrofert

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy