Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zvýšení důchodů? Hamáček chce, aby se co nejrychleji konala schůze Sněmovny

Jan Hamáček /ČSSD/
Jan Hamáček /ČSSD/
Foto: ČSSD

Praha - Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) požádal předsedu Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) o to, aby co nejrychleji svolal schůzi k novele o zvýšení důchodů. Premiér Andrej Babiš (ANO) v pondělí řekl, že by se poslanci k opětovnému posouzení této předlohy, kterou jim vrátil Senát, měli sejít na mimořádné schůzi po 21. srpnu. Novelu je třeba přijmout do září tak, aby se nezkomplikovalo zvýšení penzí od začátku příštího roku.

"Zvláště pro mne jako sociálního demokrata je důležité, aby v tomto konkrétním případě senioři nepřišli o zvýšení svých starobních důchodů od nového roku jen díky pasivitě politiků," zdůvodnil Hamáček svou žádost o svolání dolní komory.

Sněmovnou schválená verze novely, kterou sociální demokraté podporují, podle nich zvýší pevnou část penzí o 320 korun a s pravidelnou valorizací tak důchod průměrně vzroste o 918 korun. Lidé starší 85 let navíc získají k důchodu další tisícikorunu.

Senát chce, aby tisícikorunový příplatek k měsíčnímu důchodu dostávali senioři, kteří čerpají důchod 25 a více let. Podle opoziční ODS to bude spravedlivější k ženám, které vychovávaly děti a kvůli tomu odcházely v minulosti do penze dříve než muži.

Důchody se zvyšují vždy v lednu, a to o součet poloviny růstu reálných mezd a růstu cen. Pravidlo podle novely zůstane stejné, zvětší se ale podíl přidávání do pevné části a zmenší se podíl na růst procentní výměry, v níž se odráží výše odvodů z výdělků a odpracované roky. Části seniorů se tedy budou penze zvyšovat pomaleji než dosud. V příštím roce se však opatření díky přechodnému ustanovení ještě neprojeví.

Státní rozpočet vyjde navýšení penzí příští rok asi na 14,2 miliardy korun v případě, že by novela byla účinná včas ve vládním znění. Senátní verze by znamenala zvýšení nákladů státu o další dvě miliardy korun.

Celkový počet důchodců v ČR, kterým Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) k 31. 3. 2018 vyplácela alespoň jeden z druhů důchodů, činil 2 896 292, což je o 8 561 více než loni. Vyplácených důchodů (starobních, invalidních, pozůstalostních) bylo ke konci 1. čtvrtletí evidováno přes 3,5 milionu. Průměrný starobní důchod činil k 31. březnu 12 347 korun, tj. o 563 korun více než ke stejnému datu vloni.

Stále platí, že důchody mužů jsou v průměru vyšší než důchody žen. V uvedeném období muži pobírali průměrně 13 615 Kč měsíčně, zatímco ženy 11 219 Kč. 

Témata:  důchody Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Jan Hamáček

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 18:59

Kongresman Mike Turner očekává, že Sněmovna reprezentantů USA tento týden schválí pomoc Ukrajině

Republikánský kongresman a předseda sněmovního výboru pro zpravodajství Mike Turner očekává, že Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu tento týden podpoří návrh zákona o vojenské pomoci Ukrajině a Izraeli. Turner to řekl v rozhovoru pro televizní stanici NBC News.

Zdroj: Kateřina Skálová

Další zprávy