Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hamáček má zprávu o hospodaření ÚZSI, kvůli utajení ji ale nesmí komentovat

Jan Hamáček /ČSSD/
Jan Hamáček /ČSSD/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) již obdržel zprávu o kontrole hospodaření Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI). Příští týden se sejde s vedením civilní rozvědky a rozhodne se o dalším postupu.

Situací v ÚZSI se ve čtvrtek zabýval i sněmovní výbor pro bezpečnost, jednání přerušil do doby, než se se zprávou seznámí Hamáček a premiér Andrej Babiš (ANO). Kvůli kontrole v rozvědce je od poloviny května mimo službu její dosavadní ředitel Jiří Šašek.

Hamáčkův předchůdce a nynější ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) již dříve uvedl, že "z prověřování hospodaření úřadu vyplynuly skutečnosti, které nasvědčují opakovanému porušování vnitřních předpisů při provádění, evidování, účtování zpravodajské činnosti a nedostatky při řízení zpravodajské činnosti".

Někteří příslušníci rozvědky jsou v podezření, že se dopustili "jednání, která mají znaky trestných činů". Vznikla údajně škoda velkého rozsahu. Znaky protiprávního jednání mělo podle Metnara schválení nákupu majetku za nepřiměřenou cenu. Panují také podle něj pochybnosti, zda byl zaplacený majetek vůbec nakupován.Poslanec Zdeněk Ondráček (KSČM) ve čtvrtek po jednání výboru řekl, že výsledky kontroly se už zabývají  orgány činné v trestním řízení. 

Civilní rozvědka podle informací deníku Právo koupila osm až devět zařízení zvaných Agáta a zaplatila za ně zhruba 90 milionů korun. Přesný osud této techniky není podle listu k dohledání; objevily se například nepotvrzené informace, že dvě třetiny z pořízených Agát měly skončit jako dar Egyptu. 

ÚZSI podle předsedy sněmovní komise pro kontrolu její činnosti Pavla Blažka (ODS) prověřuje, zda její agenti stáli za útoky na Babiše přes twitterový účet Julius Šuman. Účet od loňska zveřejnil několik dokumentů či nahrávek souvisejících s Babišovými kauzami. 

ÚZSI je civilní rozvědka, zabývá se informacemi, které pocházejí ze zahraničí. Může je ale sbírat i na českém území. Úkolem služby je chránit ČR proti hrozbám, kterými jsou mezinárodní terorismus, šíření zbraní hromadného ničení, ekonomická zločinnost, různé formy politického extremismu a podobně. Ředitele ÚZSI jmenuje a odvolává ministr vnitra se souhlasem vlády.

Témata:  Jan Hamáček Ministerstvo vnitra České republiky ÚZSI: Úřad pro zahraniční styky a informace

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy