Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prague Pride se blíží, už se šikují i houfy odpůrců

Prague Pride 2013, 17.8.2013 Praha
Prague Pride 2013, 17.8.2013 Praha
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - V sobotu 11. srpna projde českou metropolí průvod Prague Pride. Vyrazí po poledni z Václavského náměstí přes ulici Na Příkopě na náměstí Republiky, odtud se vydá po Revoluční, Řásnovkou a Klášterskou na Dvořákovo nábřeží. Projde náměstím Curieových na Čechův most a za ním pak po schodech vystoupá do sadů na Letnou. Tématem letošního osmého ročníku festivalu LGBT komunity, který začne v pondělí, je rodina.

"Příbuzní často přisuzují ostatním členům a členkám rodiny nálepky na základě jejich chování či vrozených dispozic - ať se jim to líbí, nebo ne," uvedla ředitelka festivalu Hana Kulhánková. Taková označení podle ní nositele zkreslují.

Pořadatelé uvádějí, že gayové a lesby v Česku nemohou společně adoptovat nebo si osvojit děti, registrovaní partneři nemají právo na společné jmění a vdovský či vdovecký důchod, a že transgender lidé musejí projít sterilizací, aby si mohli změnit pohlaví v občanském průkaze.

Festival Prague Pride začne v pondělí 6. srpna a potrvá do neděle 12. srpna. První den bude koncert na Střeleckém ostrově, vystoupí kapela Mucha, Davis Mallory z USA a zpěvák Petr Kotvald. V úterý bude na Střeleckém ostrově Den pro manželství a rodinu. Pořadatelé upozorňují na návštěvu nizozemské transgender modelky Loizy Lamers, švýcarská historička Corinne Ruffli představí život lesbických seniorek a výstava a divadelní představení ukáže poměry v rodině německého spisovatele Thomase Manna.

Festival s průvodem se konal poprvé v srpnu 2011 a vyvolal protesty. Podle nich byla přehlídka obscénní a nevkusně vnucovala ideologii homosexualismu. Tento pojem použil tehdejší prezident Václav Klaus, podle něj bylo nutné proti tomuto jevu bojovat. V dalších letech protestní akce postupně slábly. 

V minulých letech ve stejný den vyrážel i Pochod pro rodinu, loni se ho zúčastnilo asi 200 lidí. Letos bude už v sobotu 4. srpna. Zahájí ho v 11:00 modlitební shromáždění, pochod pak vyjde z Ovocného trhu po 14:00 na Střelecký ostrov. Účastníci budou také podepisovat petici za zachování manželství jako svazku muže a ženy, a proti ratifikaci Istanbulské úmluvy, která má být nástrojem pro potírání násilí na ženách. Podle kritiků, nimž patří například čeští a moravští biskupové, je text ovlivněn "ideologickými nánosy", které jdou proti tradičnímu pojetí rodiny.

Témata:  Praha homosexuálové Prague Pride

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy