reklama

pracovníky ohrožuje především nezkušenost, pro čtyřicátníky je nebezpečná hlavně profesní slepota a rutinérství. Za rok se ve firmách v Česku stane přes 47.000 úrazů, k čemuž podle odborníků přispívají i neúčelně investované peníze do ochrany zaměstnanců a špatně nastavený systém bezpečnosti práce.

"Čtyřicátníci se dostali do věku, kdy je nejvíc ohrožuje profesní slepota, klesá jim soustředěnost při práci a naopak roste pocit mazáctví. Nejzrádnější jsou pro ně rutinní a stále se opakující pracovní úkony například na montážních linkách. Tito zaměstnanci jsou z populačně silných ročníků, a proto je u nich statisticky nejvyšší počet pracovních úrazů. Reálně jsou ale nejrizikovější skupinou dvacátníci. Muže nejvíc ohrožuje 'macho styl', frajeřina a zbrklost, ženy zase slabá znalost rizik při práci," uvedl Lubomír Winkler z poradenské společnosti pro bezpečnost práce v průmyslu Ardon Safety.

Podle školitele bezpečnosti práce Petra Kaňky z inspekční společnosti Bureau Veritas se lidem stane nejvíc úrazů v prvních dvou letech od nástupu do zaměstnání. Z poloviny případů se to týká nováčků a mladých lidí.