reklama

"Kontrolní akce byla provedena v restauracích a barech v centru Zlína a různých městských částech Brna. Jako figuranti se jí zúčastnili tři mladiství, kteří si v provozovnách objednali pivo. Všem bylo jen málo přes patnáct let a vybírali jsme je tak, aby o jejich věku nebyla na základě vzhledu žádná pochybnost," popsal akci ředitel inspektorátu ČOI pro Jihomoravský a Zlínský kraj Karel Havlíček.

Ve Zlíně mladí figuranti uspěli ve dvou z osmi kontrolovaných hospod a barů, v Brně jim pivo prodali ve dvou z deseti kontrolovaných provozoven.

Inspektoři s těmito provozovnami zahájili řízení o přestupku, za porušení zákona jim mohou uložit pokutu až do jednoho milionu korun.

U dětí se při časté konzumaci alkoholu zvyšuje pravděpodobnost onemocnění jater, který ještě nejsou schopna rychle odbourat škodlivé látky. V dospívání dochází k tvorbě mozkových sítí. Právě jejich vznik je působením alkoholu značně omezen. Následkem může být nižší schopnost soustředění, horší paměť, problémy s učením a později těžkosti v pracovním uplatnění.

K domněnce, že vaše dítě pravidelně pije alkohol, vás mohou navést některé projevy v jeho chování, upozorňuje alkohol.zdrave.cz. Zcela jasným důkazem je nález lahve od alkoholu v pokoji dospívajícího. Mezi nepřímé známky lze uvést přátele dítěte, kteří holdují alkoholu, krádeže, útěky z domova, změnu přátel, vyšší potřebu peněz, zhoršení prospěchu, nespolehlivost, uzavírání se do sebe, nadměrnou činorodost či naopak apatii.