Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeští vojáci zabití v Afghánistánu budou pohřbeni s vojenskými poctami. Rozezní se i sirény

Vojáci AČR
Vojáci AČR
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Ostatky vojáků, kteří zemřeli v neděli po sebevražedném útoku atentátníka v Afghánistánu, přiveze zpět do ČR speciál ve středu v 16:15. Vojáci budou pohřbeni s vojenskými poctami. Na památku padlých se ve středu v poledne rozezní po celém Česku sirény.

Termín posledních rozloučení se třemi padlými zatím nebyl stanoven. Pietního ceremoniálu se zúčastní prezident Miloš Zeman. Přítomen bude i ministr obrany Lubomír Metnar, který se předčasně vrátí z dovolené.

Před čtyřmi lety, kdy při sebevražedném útoku zemřelo celkem pět českých vojáků, byly rakve padlých při převozu zabaleny do české vlajky. Rakve z letounu po příletu vynesla za zvuků smuteční hudby čestná stráž a vystavila je na černě zahalené katafalky na letištní ploše. Vojenský kaplan poté přednesl smuteční řeč a modlitbu za zemřelé. Pietní akt zakončila státní hymna.

Armádní letadlo s ostatky přistane ve středu netradičně na ruzyňském letišti. Důvodem je, že na vojenském letišti v pražských Kbelích se v současné době rekonstruuje vzletová a přistávací dráha. Vojenské airbusy proto dočasně létají na Ruzyň.

Vojáci padli v neděli při hlídce mimo základnu, kde na ně zaútočil sebevražedný atentátník. Byli součástí jednotky, která převzala ochranu spojenecké základny Bagrám letos v dubnu. Zpět do České republiky se měli po půlročním působení vrátit v říjnu. Při útoku zemřel rotný Martin Marcin, který v armádě podle Pejška působil od roku 2003. Na vojenské misi byl popáté, dvakrát předtím působil v Kosovu, do Afghánistánu byl vyslán potřetí. Desátníci Kamil Beneš (28) a Patrik Štěpánek (25) byli na své první misi. Beneš byl v armádě od roku 2013, Štěpánek od roku 2015.

Se zástupci rodinných příslušníků armáda chystá poslední rozloučení. Podle Pejška již rodiny souhlasily, aby byli vojáci pohřbeni s vojenskými poctami. U rakve by tak měla stát čestná jednotka, zazní hymna i čestné salvy.

Na památku padlých se také ve středu v poledne rozezní sirény. "Symbolické uctění proběhne ve středu 8. srpna 2018, kdy se ve 12:00 po dobu 140 sekund na celém území České republiky rozezní sirény," uvedl dnes úřad vlády.

Témata:  smrt tří českých vojáků v Afghánistánu Afghanistán Armáda České Republiky

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy