reklama

V pátek spadla lávka do Labe asi po hodině demoličních prací. Město dalo lávku zbourat, protože hrozilo, že se zřítí. Byla stejné konstrukce jako lávka v Praze-Troji, která se samovolně zřítila loni v prosinci. Při demolici v Nymburce se potvrdilo, že lana lávky byla velice zkorodovaná.

zdroj: YouTube

Tři tanky začaly konstrukci dlouhou asi 80 metrů a vážící 200 tun z řeky vytahovat zhruba v 8:30. Postupují maximálně po deseti metrech, následně se kontroluje uchycení a také to, jestli se lávka neboří do země.

Firma Strabag již v pondělí večer vyzkoušela sílu vázacích prostředků, tanky zapojila ke konstrukci a spustila je na plný výkon. Tím si ověřila, že uchycení je dostatečně pevné.

"Lávka nešťastně z té vody kouká ve strmém úhlu, takže jsme si včera (v pondělí) vyzkoušeli, že část té síly jde do břehu a ne vyloženě do té nosné konstrukce. Třetí tank musí těm dvěma pomoci," řekl vedoucí stavby Karel Frankota.

"Postupujeme podle harmonogramu, jde nám to dobře. Musím přiznat, že se pohybuje na samé hranici únosnosti, protože skutečně ta lávka je pro nás extrémně těžká, ale zvládáme to a věříme, že to vytáhneme." řekl velitel zásahu hasičů Jiří Zima.

Pracovníci se při vytahování lávky už setkali s mnoha drobnými komplikacem, které ale vyřešili. Lávku tanky vždy povytáhnou maximálně o deset metrů, následně se kontroluje uchycení. Kontroluje se také, jestli se konstrukce neboří do země. "Žádná jiná technika by to nezvládla," dodal Zima.