Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš přijede z dovolené v Řecku dřív, zúčastní se pietní akce za padlé vojáky z Afghánistánu

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Středečního pietního aktu při návratu tří padlých českých vojáků z Afghánistánu se kromě prezidenta Miloše Zemana a ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) zúčastní také premiér Andrej Babiš (ANO).

Ostatky vojáků přiveze zpět do ČR vojenský speciál ve středu v 16:15. Na letišti v Praze Ruzyni se poté uskuteční pietní akt. Babiš se kvůli ceremoniálu vrátí z dovolené dřív, oznámil dnes ČTK.

Tři vojáci padli v neděli při hlídce mimo základnu, kde na ně zaútočil sebevražedný atentátník. Byli součástí jednotky, která převzala ochranu spojenecké základny Bagrám letos v dubnu. Zpět do České republiky se měli po půlročním působení vrátit v říjnu. Při útoku zemřel rotný Martin Marcin (36) a desátníci Kamil Beneš (28) a Patrik Štěpánek (25).

Před čtyřmi lety, kdy při sebevražedném útoku zemřelo pět českých vojáků, byly rakve padlých při převozu zabaleny do české vlajky. Rakve z letounu po příletu vynesla za zvuků smuteční hudby čestná stráž a vystavila je na černě zahalené katafalky na letištní ploše. Vojenský kaplan poté přednesl smuteční řeč a modlitbu za zemřelé. 

Témata:  smrt tří českých vojáků v Afghánistánu Andrej Babiš Afghanistán Armáda České Republiky

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy