reklama

"První je personální. Jakkoliv pošta zaměstnává přes 30.000 lidí, tak jí chybí 1300 zaměstnanců, což klade velké nároky na ostatní, kteří jsou přetíženi," řekl dnes Hamáček na závěr prohlídky v třídírně zásilek v pražských Malešicích.. 

V roce 2017 byla průměrná mzda na poště 23.895 korun, což je zhruba o 5000 korun méně, než je celorepublikový průměr. Zaměstnanci mají úvazek 37,5 hodiny týdně. Od letošního dubna oznámila pošta navýšení tarifních mezd o 7,1 procenta. Za poslední tři roky tarifní mzdy pošťáků vzrostly v průměru o 15 procent v celkovém objemu 2,5 miliardy korun.

Druhý problém je podle Hamáčka ekonomický. "Jakkoliv pošta letos hospodaří vyrovnaně, je to za cenu nízkých mezd. Pokud chceme motivovat zaměstnance a získat jich více, je třeba dostat do České pošty více peněz," uvedl Hamáček.

Pošta měla původně prostředky na úhradu čistých nákladů na poskytování základních služeb, které jí ukládá poštovní licence, získat od jednotlivých doručovatelských firem na trhu podle výše jejích tržeb. Tzv. kompenzační fond však nikdy nezačal fungovat. Od roku 2015 vláda systém změnila s tím, že pošta bude úhradu získávat ze státního rozpočtu. Maximální částka se ze 700 milionů za rok 2015 snížila na letošních 500 milionů korun.

Hamáček chce ve Sněmovně prosadit, aby se částka až ztrojnásobila. "Budeme jednat o změně zákona a navýšení limitu, který je v současné době 500 milionů korun až k 1,5 miliardy korun," uvedl.