Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Barevná skála v Krumlově je stabilní, vodáci pod ní znovu mohou projíždět

Vodáci na Vltavě
Vodáci na Vltavě
Foto: Projekt Jedu vodu

Český Krumlov - Barevná skála v Českém Krumlově je po dvou měsících sanace stabilní. Vodáci, kteří nesměli propust pod skálou sjíždět, ji od 8. srpna opět projedou. Na skále je nyní vyznačeno asi deset míst, zejména u větších spár, která budou Lesy ČR monitorovat.

Lesy ČR nechaly odtěžit 1500 tun zvětralé horniny. Za záchranné práce zaplatily deset milionů korun. 

Podle původních odhadů hrozilo, že se z Barevné skály zřítí tisícitunový blok. Řeka Vltava byla v místě pro vodáky proto částečně zavřená. Nyní jsou cesta pod skálou i úsek Vltavy u Barevné skály zase bezpečné. Podle znalce je skála stabilní. "Lesy ČR během dvou měsíců vyřešily havarijní situaci. Sanace skončila, místo je bezpečné," řekla mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Práce na skále, v níž byly viditelné trhliny, začaly 21. května. V první fázi odlomila firma Strix z Chomutova tisíc tun horniny. Podle znalce ale havarijní stav dál trval. Firma odlomila dalších 500 tun. Skálu zpevnily kotvy a největší spáry cementová zálivka. Vstupu na silnici pod skalou bránil dvoumetrový plot, pro vodáky platil zákaz proplouvat propustí u pravého břehu Vltavy.

"Žádné nebezpečí už nehrozí," řekl krajský ředitel podniku Lesy ČR z Českých Budějovic Radek Pomije. Otevřená je cesta pod skálou a od 8. srpna i Vltava pod skálou v celé šíři koryta. Kvůli rizikovému stavu skály omezila v květnu Státní plavební správa provoz na řece: Povodí Vltavy zahradilo propust v místě trámy a před jez, který se sjíždět nesměl, umístilo síť. Vodáci projížděli pod skálou jen do pěti metrů od levého břehu. Lodě přenášeli po levém břehu, někteří jez sjížděli přes korunu.

Témata:  Český Krumlov vodáci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy