Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tři vojáci zabití v Afghánistánu byli povýšeni, letadlo s ostatky přiletí ve středu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Ministerstvo obrany ČR

Praha/Ostrava - Čeští vojáci, kteří v neděli padli v Afghánistánu při sebevražedném útoku 18letého tálibánce, budou povýšeni do hodností štábních praporčíků. Letoun pro jejich ostatky odletí z Česka dnes večer. Vrátí se ve středu odpoledne, nad Českem ho doprovodí stíhací letouny Gripen. Na ruzyňském letišti přistane v 16:15.

Návrh náčelníka generálního štábu Aleše Opaty na povýšení tří vojáků in memoriam do hodností štábních praporčíků schválil ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). 

Smutečního aktu na letišti se zúčastní rodiny padlých, prezident Miloš Zeman a další vládní činitelé. Přítomni budou i zástupci armády a 42. mechanizovaného praporu z Tábora, kde padlí vojáci sloužili. Pietní ceremoniál potrvá zhruba půl hodiny a bude bez projevů politiků, pouze vojenský kaplan pronese smuteční proslov.

Po vyzvednutí z letadla převeze těla vojáků kolona, kterou doprovodí Hradní stráž a Vojenská policie. Lidé budou moci vzdát vojákům poctu po cestě, která povede přes Evropskou třídu a Vítězné náměstí. Z Vítězného náměstí odveze kolona ostatky padlých do Ústřední vojenské nemocnice.

"Všechny rodiny souhlasily s pohřby s vojenskými poctami," uvedl také první zástupce náčelníka generálního štábu Jiří Baloun. Pohřby se budou konat v místech, která si určí rodiny padlých vojáků.

Při útoku atentátníka zemřel rotný Martin Marcin (36) a desátníci Kamil Beneš (28) a Patrik Štěpánek (25). 

K uctění padlých vojáků se ve středu v poledne po celé České republice rozezní sirény, v době přistání letadla na pražské Ruzyni také zvony pražských kostelů, uvedlo pražské arcibiskupství na twitteru. Pietní místa na jejich připomínku byla vytvořena třeba před budovou generálního štábu v Praze nebo v Mokrouších na Plzeňsku, odkud pocházel jeden ze zemřelých Patrik Štěpánek.

Podle předsedkyně výboru Vojenského fondu solidarity (VFS) Lenky Šmerdové se téměř okamžitě po oznámení úmrtí vojáků vzedmula vlna solidarity vojáků i občanů. VFS se proto rozhodl uspořádat mimořádnou sbírku. Příspěvky mohou lidé posílat do konce srpna na účet číslo 44665522/0800 s variabilním symbolem 918 nebo cestou dárcovské SMS podle toho, jakou částku se rozhodnou věnovat, a to ve tvaru DMS VFS 30, DMS VFS 60 nebo DMS VFS 90 na číslo 87777.

Také Ostrava uctí památku tří vojáků. Na třech dominantách města zhasne od středečního večera do čtvrtečního rána jinak obvyklé osvětlení. Podobně jako v dalších částech republiky se ve středu v pravé poledne ve městě rozeznějí sirény, řekla dnes ČTK mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská.

V Ostravě se nerozsvítí radniční věž, Most Miloše Sýkory ani Bolt Tower v Dolní oblasti Vítkovice. "Škála barev, kterou je možné při různých příležitostech měnit, zůstane nevyužita. Ostrava tak vzdá hold třem vojákům a připomene jejich nejvyšší oběť v boji proti terorismu," uvedla Vojkovská.

Témata:  smrt tří českých vojáků v Afghánistánu Armáda České Republiky

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:19

Sunak oznámil výrazné zvýšení podpory pro Ukrajinu

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy