Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Inspekce uložila Lesům ČR za kůrovce pokutu 3,5 milionu korun

Lesy
Lesy
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha - Lesy ČR dostaly pokutu 3,5 milionu korun za to, že nezabránily působení škodlivých činitelů na les, čímž měl státní podnik ohrozit životní prostředí. Sankce od České inspekce životního prostředí (ČIŽP), která je zatím nepravomocná, přišla po kontrolách v několika lesních správách na Moravě.

Kontrola zjistila, že "podnik při svém hospodaření rovnoměrně a trvale neusiloval o zachování všech funkcí lesa, neprováděl včasná a zároveň účinná opatření k předcházení a zabránění působení škodlivých činitelů na les, a ohrozil tak životní prostředí," píšou Lidové noviny, podle kterých pokuta padla za nálet kůrovce do českých lesů.

Rozhodnutí ČIŽP dostaly Lesy ČR k poslednímu červencovému dni. Je nepravomocné a podnik se proti němu chce do poloviny srpna odvolat.

Kvůli nedostatečnému zvládnutí kůrovcové kalamity byl v květnu odvolán generální ředitel Lesů ČR Daniel Szórád. Podle něj za ní ale stojí především výkyvy počasí a sucho. 

Škůdce nejvíce postihl oblast severní a střední Moravy a Slezska, tedy Moravskoslezský, Olomoucký a Zlínský kraj. Zasažené jsou i okresy Třebíč, Znojmo, Jihlava nebo Jindřichův Hradec. Situace s lýkožroutem není dobrá ani v podhůří Šumavy a Českého lesa v Jihočeském a Plzeňském kraji. 

Témata:  Lesy ČR kůrovec Česká inspekce životního prostředí lesy

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy