Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na letišti v Ruzyni přistál letoun s těly vojáků zabitých v Afghánistánu

smrt tří českých vojáků v Afghánistánu (5. 8. 2018)
smrt tří českých vojáků v Afghánistánu (5. 8. 2018)
Foto: Ministerstvo obrany ČR

Praha - Na letišti v Praze Ruzyni přistál dnes krátce po 16:00 armádní speciál, který dovezl do vlasti těla tří českých vojáků zabitých při teroristickém útoku v Afghánistánu.

Před terminálem čekají na padlé vojáky jejich rodiny, představitelé armády v čele se zástupcem náčelníka generálního štábu Jiřím Balounem, prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš (ANO) a další představitelé státu. 

V době příletu speciálu se rozezněly zvony v katolických kostelech a chrámech na památku padlých vojáků Martina Marcina (36), Kamila Beneše (28) a Patrika Štěpánka (25). Muže zabil v neděli sebevražedný atentátník, když byli na hlídce několik kilometrů od spojenecké základny Bagrám.

Armádní speciál vstoupil do českého vzdušného prostoru v 15:50, při cestě do Prahy ho od hranic doprovodily gripeny. Po přistání letadlo přijede po letištní ploše k pozůstalým, vojáci vyzvednou ze stroje rakve zakryté národními vlajkami a uloží je na katafalky. 

Rozloučit se s padlými vojáky přijeli mimo jiné ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), Metnar, bývalý předseda Vojenského výboru NATO Petr Pavel, bývalá ministryně obrany Karla Šlechtová (za ANO) nebo členové sněmovního branného výboru. Smuteční akt provází také mimořádná pozornost médií.

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) padlé vojáky v úterý na návrh náčelníka generálního štáb Aleše Opaty povýšil in memoriam do hodností štábních praporčíků. Ministerstvo pro ně chystá ještě další ocenění, padlí vojáci dostanou in memoriam nejvyšší resortní vyznamenání Kříž obrany státu.

Témata:  smrt tří českých vojáků v Afghánistánu Armáda České Republiky Afghanistán

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 9:38

Zvyšujete jaderné napětí, obvinila Čína alianci AUKUS

Čínský ministr zahraničí Wang Yi obvinil země zapojené do bezpečnostního paktu AUKUS z vyvolávání rozporů a zvyšování rizika šíření jaderných zbraní v oblasti jižního Tichomoří. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy