Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zásadní den pro české důchodce. Kvůli zvýšení penzí se Sněmovna sejde 22. srpna

Peníze na důchody, ilustrační fotografie
Peníze na důchody, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - 22. srpna se mimořádně sejde Sněmovna, aby opět projednala novelu o zvyšování důchodů. Podle vládní ČSSD je normu nutné přijmout do září tak, aby se nezkomplikovalo zvýšení penzí od začátku příštího roku.

Senát ve vládní předloze doporučil jiný způsob zvýšení penzí, než na kterém se Sněmovna dohodla v červnu. "Chceme dát seniorům jistotu, že k navýšení jejich penze skutečně dojde. Rozhodnutí Senátu nesmí oddálit účinnost novely a ohrozit největší meziroční navýšení v historii země," uvedla již dříve ČSSD.

Sněmovnou schválená verze novely, kterou ČSSD podporuje, má zvýšit pevnou část penzí o 320 korun měsíčně a s pravidelnou valorizací tak důchod průměrně vzroste o 918 korun. Lidé starší 85 let navíc získají k důchodu další tisícikorunu.

Senát chce, aby tisícikorunový příplatek k měsíčnímu důchodu dostávali senioři, kteří čerpají důchod 25 a více let. Podle opoziční ODS to bude spravedlivější k ženám, které vychovávaly děti a kvůli tomu odcházely v minulosti do penze dříve než muži.

Důchody se zvyšují vždy v lednu, a to o součet poloviny růstu reálných mezd a růstu cen. Pravidlo podle novely zůstane stejné, zvětší se ale podíl přidávání do pevné části a zmenší se podíl na růst procentní výměry, v níž se odráží výše odvodů z výdělků a odpracované roky. Části seniorů se tedy budou penze zvyšovat pomaleji než dosud. V příštím roce se však opatření kvůli přechodnému ustanovení ještě neprojeví.

Témata:  důchody Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky zákony

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 16:44

Kyjev: Situace na frontové linii na Ukrajině se bude neustále zhoršovat

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy