Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sdružení Praha Sobě nasbíralo dost podpisů a může kandidovat

Praha
Praha
Foto: Pixabay

Praha - Sdružení Praha Sobě pod vedením starosty Prahy 7 Jana Čižinského může jít do voleb na základě podpisů pod peticí. Praha Sobě kandiduje jako sdružení občanských kandidátů, musela proto nasbírat podpisy sedmi procent obyvatel Prahy, což je 90.616. Na úřad doneslo spolu s kandidátní listinou také archy s celkem 97.095 podpisy.

Magistrát hlavního města, kam sdružení podávala kandidátní listinu spolu s petičními archy, podpisy zkontroloval a uznal dostatečný počet podpisů jako platné, uvedla mluvčí sdružení Julie Kochová. Ve volbách do pražského zastupitelstva chce kandidovat 30 subjektů. Komunální volby se uskuteční 5. a 6. října spolu s volbami do Senátu

Čižinský měl obavy, že by mohly nastat problémy při kontrole podpisů, protože část zákona o občanských kandidátkách byla určena pro menší obce. Sdružení proto odevzdalo ještě druhou kandidátku se stejnými kandidáty na kandidátce politické strany Podporujeme občanskou kandidátku Praha Sobě. Vzhledem k tomu, že při kontrole podpisů nenastal problém, tato kandidátka podle dřívějšího vyjádření odstoupí. Pokud úřad ostatní kandidátní listiny zaregistruje, o hlasy voličů by se mělo ucházet 29 uskupení.

Čižinský je na kandidátce jednička, na druhém místě figuruje radní Prahy 7 Hana Třeštíková, z třetí je zakladatel iniciativy Prázdné domy Petr Zeman, ze čtvrtého ministerská úřednice Mariana Čapková a z pátého zakladatel iniciativy Libeňský most Nebourat, Nerozšiřovat Adam Scheinherr.

Čižinský byl donedávna byl v KDU-ČSL, podle svých slov už ale členem strany není. V novém sdružení se angažují i další členové vedení radnice sedmé městské části, a to radní Lenka Burgerová a Hana Třeštíková. Pokud ve volbách Praha Sobě uspěje, chce se zaměřit mimo jiné na kvalitu a dostupnost MHD, či na investice do školství.

Témata:  Praha Sobě Helena Třeštíková Komunální volby Jan Čižinský Praha

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy