Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Po kontrole v GIBS bylo zahájeno trestní řízení, úředníci mají podezření na porušení rozpočtové kázně

Ministerstvo financí
Ministerstvo financí
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Po kontrole v Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS) má ministerstvo financí podezření na porušení rozpočtové kázně, už bylo zahájeno trestní řízení.

Ministerstvo zahájilo kontrolu letos v únoru, devět zaměstnanců resortu se zaměřilo na hospodaření s veřejnými prostředky v letech 2016 a 2017.

Podle protokolu o kontrole, který irozhlas.cz získal podle zákona o svobodném přístupu k informacím, mělo k údajnému porušení rozpočtové kázně dojít například tím, když inspekce převedla závěrem roku 2016 a 2017 prostředky z "výdajového účtu státního rozpočtu na účet cizích prostředků", což je podle resortu v rozporu se zákonem.

V další části pak ministerstvo vytýká GIBS, že ubytovací zařízení, která má k dispozici, poskytuje na základě nařízení ředitele bezúplatně. Takové rozhodnutí šéfa GIBS je ale podle kontrolorů "mimo právní rámec". 

"V tuto chvíli můžeme pouze sdělit, že ve vztahu k některým závěrům kontroly probíhají trestní řízení," uvedl mluvčí GIBS Martin Strouhal. S ohledem na běžící trestní řízení nechtěla výsledky kontroly komentovat ani ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Premiér Andrej Babiš, který kontrolu inicioval, uvedl, že se jedná o porušení rozpočtové kázně v hodnotě 15 milionů korun. "Nejen z těchto důvodů se potvrzuje, že dlouhodobá kritika GIBS a pana Murína byla oprávněná," uvedl Babiš.

Bývalý šéf GIBS Michal Murín rezignoval počátkem května právě po dlouhodobých sporech s premiérem. 

Témata:  Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Ministerstvo financí České republiky Policie ČR

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy