Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Analytici nemají pro Čechy dobré zprávy. Pokles cen potravin je jen dočasný

Nákupy, ilustrační fotografie
Nákupy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Meziroční růst spotřebitelských cen v červenci zpomalil na 2,3 procenta z červnových 2,6 procenta. Pokles cen potravin je podle analytiků pouze dočasný, inflace by měla setrvat v následujících měsících v rozmezí od dvou do 2,5 procenta.

Zpomalování inflace způsobil pokles cen potravin. Zatímco ještě v květnu a červnu přidaly potraviny k meziročnímu růstu cen 0,5 procentního bodu, v červenci to byla nula. "Meziměsíčně ceny potravin klesly o 1,9 procenta, ceny zeleniny o 12,2 procenta, ovoce o 4,7 procenta," upozornil analytik Deloitte Václav Franče. Zdražovaly naopak zejména rekreace, dovolené a ceny bydlení.

"Inflace postupně mění svůj charakter. Je méně je tažená sezonními vlivy a více poptávkou, celkově ale nejeví známky útlumu," míní analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. V následujících měsících předpokládá stabilizaci meziročního indexu těsně nad dvěma procenty. Červencový pokles cen potravin považuje za přechodnou záležitost. Letošní vedra a sucho v Evropě se na cenách potravin časem projeví, dodal.

Po třech měsících zrychlování růstu cen přišlo podle analytika Raiffeisenbank Františka Táborského očekávané zpomalení. I v následujících měsících podle něj inflace zůstane mírně nad dvouprocentním cílem centrální banky.

Připomněl, že tento vývoj je však výrazně odlišný od srpnové prognózy centrální banky. Ta pro červenec očekávala meziroční růst 2,6 procenta. Nicméně podle bankovní rady tato odchylka nemá být brána v potaz, neboť do nové prognózy nebyla zahrnuta později dostupná data, která potvrdila zpomalení růstu cen.

Data za červenec potvrzují předpoklad, že celková inflace v české ekonomice dosáhla dle všeho svého letošního vrcholu na červnové úrovni 2,6 procenta, doplnil analytik Generali Investments Radomír Jáč. Ceny potravin a pohonných hmot budou v dalších měsících působit ve směru nižší inflace a ta se koncem letošního roku může dostat na dvouprocentní inflační cíl. Novou vlnu cenových tlaků ale čeká na počátku roku 2019. Celkově tak platí předpoklad, že pod dvouprocentní úroveň se meziroční inflace trvaleji podívá spíše až ve druhé polovině roku 2019, dodal.

Témata:  inflace ceny potravin zdražování

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy