reklama

Z dosavadního vyšetřování nedělního útoku na české vojáky v Afghánistánu plyne, že se jednalo o dobře připravenou léčku. Česká jednotka je schopna se vrátit ke standardnímu režimu od pátku, záležet ale bude na rozhodnutí vrchního velitele amerických a spojeneckých sil v Afghánistánu armádního generála Johna Nicholsona. ČTK to dnes řekla mluvčí generálního štábu Vlastimila Cyprisová.

Těla tří českých vojáků ve středu dopravil armádní speciál do vlasti. Zástupce náčelníka generálního štábu Jiří Verner při té příležitosti uvedl, že při hlídce nepochybili. Verner řekl, že svým hrdinským přístupem zachránili další životy. Útok podle něj mohl mít mnohem fatálnější následky.

Nechtěl ve středu incident blíže komentovat, jeho popis v médiích je ale podle něj přibližně podobný skutečnosti. Podle médií šel v čele hlídky v úzké uličce afghánský voják, za ním tři čeští nakonec Američan a Afghánec. Útočník vykročil ze stínu nedaleko od nich.

Pohřeb jednoho z vojáků bude 16. srpna

Pohřeb vojáka Kamila Beneše se uskuteční v Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku, kde Beneš bydlel. Smuteční obřad je naplánovaný od 10:00 v místním kostele.

Beneš bude pochován na náklady armády a se všemi příslušnými vojenskými poctami. Beneš zahynul v neděli spolu s dalšími dvěma českými vojáky, když v jejich blízkosti spáchal sebevražedný atentát neznámý mladík. Kromě Beneše přišli o život Martin Marcin a Patrik Štěpánek. Marcin bydlel v Dívčicích, které leží jen pár kilometrů od Hluboké nad Vltavou. Termín Marcinova pohřbu zatím není známý.

Všichni tři zemřelí sloužili u mechanizovaného praporu v Táboře. Česká armáda od roku 2002 do Afghánistánu poslala více než 9000 vojáků, 13 z nich zahynulo. Nedělní atentát se stal ve chvíli, když Marcin, Beneš a Štěpánek byli na hlídce zhruba devět kilometrů od základny v Bagrámu.