reklama

Změny vyhlášky ještě projedná Legislativní rada vlády. "Vozit povinně v autě žárovky nebo pojistky už je v současnosti zbytečné, u nových aut řidiči stejně nechávají výměnu světel na servisu. Stejně tak po domluvě s ministerstvem zdravotnictví jsme se rozhodli, že pro první pomoc postačí lékárnička bez roušky, nebo náplastí s polštářkem a už jí nebude nutné měnit kvůli expiraci," uvedl ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). V lékárničce již nebudou nutné nůžky, které se příliš nevyužívaly.

Návrh také zjednodušuje povinnost mít ve vozidle náhradní kolo a výbavu nutnou pro jeho výměnu. Vozit rezervní kolo nemusejí vozidla s pneumatikami, které umožňují dojet, a zároveň indikují defekt. Vozidla také mohou mít místo rezervy prostředky pro bezdemontážní opravu poškozené pneumatiky.

"Třetí výjimkou jsou pak vozidla, která mají zajištěnou asistenční službu, která zajišťuje výměnu nebo opravu poškozené pneumatiky nepřetržitě na celém území České republiky," dodal Ťok.

Autolékárničky bylo dosud nutné po vypršení jejich trvanlivosti vyměnit, jinak řidičům hrozila při silniční kontrole pokuta až 2000 korun. Autolékárnička dosud musí obsahovat obvazy, hladkou náplast i s polštářkem, škrticí obinadlo, plastovou roušku, pryžové rukavice, isotermickou fólii a zahnuté nůžky. Pokuta řidičům hrozí i v případě, kdy je prošlý pouze jeden z komponentů.