reklama

Se zástupci Majáku se Kněžínek setká znovu, na termínu se s nimi zatím nedohodl. "My jsme se především domluvili na tom, že se sejdeme ještě jednou a budeme se o té věci dál bavit. To znamená dnes z toho jednání nejsou v zásadě žádné věcné závěry," řekl ministr.

"Zástupci sdružení Maják nám předali podklady, které se týkají toho trestního řízení, kde už někteří z nich byli odškodněni a probíhá tam celá řada soudních sporů. Takže v zásadě jde teď o to pobavit se o těch probíhajících soudních sporech a o tom, jestli by se tam nedalo hledat nějaké alternativní řešení," popsal Kněžínek obsah jednání. 

Maják ohledně odškodného kritizuje "necitlivý" přístup ministerstva, které v minulosti vyplatilo poškozeným klientům za průtahy v řízení 2314 korun. Klienti se proto už přes čtyři roky s úřadem soudí.

"Soudy konstatovaly, že v důsledku dlouhé doby trestního řízení došlo k nemajetkové újmě na straně poškozených, a to je ta věc, o které se teď bavíme," řekl k tomu Kněžínek s tím, že u dosavadní judikatury se jednotlivé přiznané částky "diametrálně odlišují".