Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z Iráku se vrátilo domů 50 českých vojáků

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Ministerstvo obrany ČR

Praha - Z Iráku se dnes vrátilo 50 českých vojáků, kteří v zemi pomáhali se zvládáním bitevníků L-159. Irácké kolegy cvičila také dvanáctičlenná chemická jednotka z Liberce. Museli se vypořádat s rozdíly v kultuře i klimatu.

Vojáci pátého leteckého poradního týmu během svého pobytu v Iráku uspořádali charitativní sbírku na pomoc onkologicky nemocným dětem. Vybrali 120.000 korun. Peníze dnes na ruzyňském letišti symbolicky předali rodině Zapletalových. Devítiletá Barunka a čtyřletý Jiřík se léčí s nádorovým onemocněním hlavy, jejich maminka prodělává léčbu rakoviny prsu. 

"Vedla nás k tomu inspirace z předchozí jednotky, která vybírala peníze na nemocnou holčičku. Snažili jsme se také takto někomu pomoct. Mnozí z nás mají vlastní děti," řekl ČTK velitel jednotky Martin Jambor. O osudu rodiny se dozvěděli přes Nadační fond dětské onkologie Krtek, který dlouhodobě podporuje Kliniku dětské onkologie Fakultní nemocnice Brno.

Jádro leteckého poradního týmu tvoří instruktoři, kteří školí irácké piloty a technický personál a pomáhají jim zvládnout obsluhu českých bitevníků L-159. Výcvik iráckých pilotů, se podle Jambora postupně posouvá dál. "Není to možné tak rychle, jak jsme zvyklí třeba u nás, protože mají trochu jiný systém," řekl. Poznamenal, že nyní mají Iráčané k dispozici asi 12 pilotů a jejich počet se dále rozrůstá.

12členná chemická jednotka z Liberce měla na starosti výcvik chemických specialistů iráckého vojska, trénovali třeba zásady radiačního a chemického průzkumu, dekontaminace, odběru vzorků nebo varování vojsk. Jejich velitel Petr Breda novinářům řekl, že mentalita Iráčanů je trochu jiná a čeští vojáci si na to museli zvykat. "Připravovali jsme se intenzivně, takže to pro nás zas až takové překvapení nebylo. Můžu říct, že jsme náš úkol splnili," řekl.

Vojenští policisté měli za úkol společně s dalšími týmy například z Itálie, Švédska, Finska či Kanady na policejní akademii v Bagdádu cvičit policisty především federální policie. Za specifika, se kterými se museli vypořádat, označil jejich velitel Viktor Chalupa rozdíly v kultuře i v klimatu. "Ve zprávách jsme slyšeli, že tu jsou vedra a tropické noci. My jsme tam měli o 20 stupňů víc," poznamenal. 

Témata:  Armáda České Republiky Irák

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy