reklama

Během července  zemřelo pět dětí, víc to bylo naposledy v červenci 2007. Těžce zraněných dětí bylo letos 92, také víc než za stejné období loni. Celkem zemřelo za sedm měsíců na silnicích 287 lidí, což je o 19 více než loni. Ubylo těžce zraněných o 41 na 1304.

Vzhledem k cílům Národní strategie bezpečnosti silničního provozu se v dílčích ukazatelích ukazuje podle CDV velmi neuspokojivý vývoj. Jde o počty usmrcených dětí, ale i chodců a lidí starších 65 let.

Z celkové počtu usmrcených bylo letos 65 chodců, více než třetina z nich zemřela v Praze. V hlavním městě činí jejich podíl na zemřelých v důsledku dopravní nehody 83 procent. Ve srovnání s předchozími dvěma lety jde podle CDV o tragický vývoj.

V kategorii nad 65 let zemřelo na silnicích 71 lidí, což je o 19 více než loni. Motocyklistů zemřelo 49, to kopíruje čísla posledních dvou let.

"Dosavadní vývoj je negativní. Kromě zmíněných kategorií je v letošním roce zaznamenán neuspokojivý vývoj také v oblastech usmrcených a těžce zraněných v důsledku nesprávného předjíždění (nárůst usmrcených o třetinu a o 16 procent těžce zraněných), těžce zraněných v důsledku nepřiměřené rychlosti (nárůst o osm procent) a těžce zraněných vinou řidičů nákladních automobilů," uvádí se ve zprávě.