Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nenávistné výroky extajemníka SPD bude opět řešit soud

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Praha - Obvodní soud pro Prahu 1 uložil Jaroslavu Staníkovi za nenávistné výroky pronesené ve Sněmovně trestním příkazem roční vězení, podmíněně odložené na dva roky, a pokutu 70.000 korun. Obhájce bývalého tajemníka hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) ale podal odpor, čímž se příkaz ruší. Obvodní soud musí nyní nařídit hlavní líčení, ve kterém se bude případem opět zabývat.

Staník podle vyjádření některých svědků v médiích loni prohlašoval ve sněmovní restauraci, že příslušníci menšin by měli být posláni do plynu. Vyzýval údajně i k tomu, aby se všichni homosexuálové, Romové a Židé po narození stříleli. 

"Obviněný byl uznán vinným ve smyslu podané obžaloby, tedy ze spáchání přečinu podněcování nenávisti vůči skupině osob nebo omezování jejich práv a svobod a dále z popírání, schvalování a ospravedlňování genocidy," řekl už dříve České televizi šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Jan Lelek.

Staník byl tajemníkem SPD a asistentem poslance SPD Jaroslava Holíka. Při říjnových volbách bránil novinářům ve vstupu do volebního štábu SPD a volal na ně policii. V asistentské funkci Staník na přelomu loňského listopadu a prosince skončil, protože byl podle poslance Holíka příliš vytížen jako tajemník. Předseda SPD Tomio Okamura následně letos uvedl, že Staník není členem a už ani tajemníkem hnutí.

Témata:  Svoboda a přímá demokracie soudy

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 20:44

Stoltenberg: Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy

Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy. Prohlásil to v úterý na návštěvě Polska generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy