Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mladí Češi holdují "mamahotelu": U rodičů jsou déle než jejich vrstevníci v EU

Lidé, ilustrační fotografie
Lidé, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - V Česku žije přes 1,2 milionu lidí, kterým je mezi 15 a 26 lety. Od rodičů odcházejí mladí Češi mezi 26. a 27. rokem života, což je mírně nad průměrem EU.

Podíl Čechů mezi 15 až 26 lety na celkové populaci země dosahuje 12 procent. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad u příležitosti Mezinárodního dne mládeže, který připadá na neděli 12. srpna.

Mladí Češi se k odchodu z domova odhodlávají v průměru ve věku 26,4 roku. "To znamená, že děti zůstávají s rodiči v jedné domácnosti o nepatrně delší dobu než jejich evropští vrstevníci," uvedl předseda ČSÚ Marek Rojíček. Nejkratší čas zůstávají s rodiči mladí Švédové, kteří se osamostatňují už v 21 letech. "Naopak Malťané se osamostatňují až ve 32 letech," doplnil Rojíček.

Podle Eurostatu dívky opouštějí "rodné hnízdo" dříve než mladí muži ve všech unijních zemích. Mladé Češky se v průměru osamostatňují ve věku 25,1 roku, mladíci ve věku 27,7 roku.

Do manželství loni v Česku vstoupilo 7101 můžu ve věku 15 až 26 let. Nevěst ve stejné věkové kategorii byl skoro dvojnásobek, přesně 13.419. Kvůli možnosti uzavřít sňatek soudy v loňském roce zplnoletnily 16 lidí mladších 18 let. Nejnižší věkový průměr obyvatel mají středočeské Nupaky (31,7 roku).

Témata:  život rodina obyvatelstvo lidé

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 8:45

Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Mynářovi

Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s dotací na přestavbu penzionu v Osvětimanech, uvedla ve svém zpravodajství ČT24.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy