Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V rybníku Nesyt na Břeclavsku kvůli suchu uhynulo až 100 tun ryb

rybaření
rybaření
Foto: Pixabay

Sedlec - V rybníku Nesyt na Břeclavsku leklo až 100 tun ryb, škody půjdou do milionů korun. Důvodem úhynu je sucho, horko a snížená hladina rybníka, což způsobilo nedostatek kyslíku ve vodě. Na místě je 22 pracovníků rybářství, kteří leklé ryby odstraňují.

Původně jednatel obhospodařujícího Rybářství Hodonín Oldřich Pecha odhadoval, že bude uhynulých ryb okolo 40 tun. "Dnes už víme, že to bude horší, ne-li kompletní vyhynutí. Doufáme, že alespoň část přežila. Vypadá to ale hodně špatně, protože došlo k úhynu nejen kaprů, ale kompletní osádky včetně karasů. To nevěští nic dobrého," řekl Pecha. V rybníce byli z 90 procent kapři, ale i candáti, sumci, štiky a úhoři.

Všichni zaměstnanci firmy se snaží ryby odklidit. "Máme tam kafilérii a těžkou techniku, děláme, co můžeme. Ztráta bude v milionech korun, doufám, že to budou jen jednotky," řekl Pecha.

Podle něj se z rybníku odpařila spousta vody. Jeho přítokem je potok Včelínek. "Přítok je ale minimální. Jsme závislí na tom, kdy zaprší. To se letos nekonalo. Jsme na minimu a problém je, že hospodaříme v národní přírodní rezervaci, takže není možné tady manipulovat s vodou, nemůžeme ji použít na zvýšení hladiny," uvedl Pecha.

Dodal, že hladina je o 180 centimetrů nižší oproti normálnímu stavu. Déšť v pátek odpoledne a v noci na sobotu označil za slabší, podle něj situaci vůbec neovlivnil.

Témata:  ryby Jihomoravský kraj sucho rybaření

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 9:38

Zvyšujete jaderné napětí, obvinila Čína alianci AUKUS

Čínský ministr zahraničí Wang Yi obvinil země zapojené do bezpečnostního paktu AUKUS z vyvolávání rozporů a zvyšování rizika šíření jaderných zbraní v oblasti jižního Tichomoří. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy