Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Festival Prague Pride. Prahou prošel průvod, zapojili se i politici

Prague Pride
Prague Pride
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Festival Prague Pride dnes vyvrcholil průvodem hrdosti sexuálních menšin. Účastníci letošního karnevalu se na téměř čtyřkilometrovou trasu z Václavského náměstí na Letnou vypravili krátce po 12:30. Akce se obešla bez problémů.

Podle odhadu pořadatelů se do průvodu zapojilo kolem 40.000 lidí, tedy zhruba o 5000 víc než před rokem. ČTK to řekla mluvčí festivalu Prague Pride Bohdana Rambousková.

Účastníci s duhovými vlajkami se začali řadit v 11:30 v horní polovině Václavského náměstí a u sochy svatého Václava. Už před 11:00 tam byly stovky lidí. Někteří dorazili v kostýmech. Patnáct alegorických vozů postupně pustilo své hudební systémy. Vlastní vůz v podobě pirátské lodi měli i Piráti. V davu byli i další politici - třeba Zelení či sociální demokraté.

Čelo průvodu se na letenskou pláň, kde pořadatelé připravili hudební program, dostalo zhruba za dvě hodiny po začátku akce.

"Průvod stejně jako celý festival je úplně pro všechny. Jsme rádi, že v něm rozhodně nevidíme jen LGBT lidi, ale právě heterosexuální lidi, kteří přicházejí podpořit své rodinné příslušníky, přátele nebo prostě obecně LGBT občany, protože mají pocit, že máme všichni mít stejná práva," řekla Rambousková.

Pro letošek pořadatelé zvolili novinku, k níž je inspirovaly akce z Ameriky. V čele průvodu jeli tři maršálci s duhovými šerpami, každý ve svém autě. Maršálky se pro letošek stali dětský psycholog Václav Mertin za respektující přístup k duhovým rodinám, lesbická seniorka Jana Kociánová a nizozemská modelka Loiza Lamersová, která se narodila jako chlapec. 

V ústí Kozí ulice, která sousedí s trasou, na průvod čekala skupinka odpůrců z řad radikálů. Od účastníků je oddělili policisté. Připraven byl policejní antikonfliktní tým i několik těžkooděnců, zasahovat ale nemuseli. Procházející svým odpůrcům mávali a zdravili je. Také na Václavském náměstí u sochy svatého Václava v poledne proti akci protestovalo několik lidí.

Na bezpečnost, pořádek a provoz dohlíželi policisté v reflexních vestách a uniformách. V čele průvodu jeli policejní motocyklisté. Ze vzduchu situaci monitoroval vrtulník. 

Témata:  homosexuálové Praha Prague Pride

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy