reklama

Železný, který se vrátil pohublý a se strništěm, se vypořádává se smrtí maminky Marty Davouze. Ta zemřela na začátku července. Moderátor České televize dostal volno, aby mohl odjet do Francie, kde česká spisovatelka poslední roky žila.

Spisovatelka trpěla rakovinou jater, kterou lékaři objevili před deseti lety. Tehdy se z toho dostala a vypadalo to, že nemoc definitivně porazila. Minulý rok se ale problémy vrátily a její stav se výrazně zhoršil.

Sám Železný v rozhovoru pro Magazín DNES poukazuje na to, že blízkost konce si lidé uvědomí, až když nastane. „To zná každý, komu někdo zemřel. Nevěříte. Říkáte si, že je dnes přece medicína na takové úrovni, že se to zvládne,“ řekl moderátor.

Pětačtyřicetiletý novinář nese ztrátu maminky hodně těžce. „Říkal jsem si, že přece není možné, aby tady máma nebyla. Pro mě to byla první ztráta tak blízkého člověka v životě a pořád si ji vlastně neuvědomuju. Že nepřijde, nezavolá, za nic mě nevypeskuje ani nepochválí. Že už jí nemůžu zavolat o radu,“ vypráví.

První polovina letošního roku podle něj byla zatím nejhorší v jeho životě. Nejprve řešil osobní problémy s partnerkou i finanční potíže, protože se málem stal obětí podvodu při koupi bytu. Přiznal také, že měl i problémy s pitím. A to vše završil odchod maminky.

„Víno. Množství, které jsem pil každý večer bylo najednou neúměrné. A to až tak, že jsem si ráno nepamatoval večerní hádku a musel jsem vyzvídat, o čem byla," přiznal Železný s tím, že denně dokázal vypít i dvě lahve!

„Byl jsem fyzicky i psychicky na dně. A pak jsem se zhroutil. Sesypal. Úplně,“ prozradil Jakub Železný.