Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda nepodpořila zrušení EET ani změnu v zajišťovacích příkazech

Vláda ČR
Vláda ČR
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Vláda ANO a ČSSD na svém dnešním zasedání odmítla návrhy TOP 09. Jedná se o novelu, která by měla změnit praxi vydávání zajišťovacích příkazů při výběru daní, či zrušení zákona o elektronické evidenci tržeb (EET).

Skupina poslanců TOP 09 a také ODS a STAN navrhuje, aby o vydání zajišťovacích příkazů při výběru daní rozhodoval správní soud místo finanční nebo celní správy. Odůvodnili to zajištěním nestrannosti při rozhodování o vydání příkazu a také zaručením zákonných práv poplatníků. Vláda však podle návrhu stanoviska postrádá relevantní věcné argumenty pro navrženou změnu.

Záměr původně představila letos v červnu TOP 09. Podle jejího předsedy Jiřího Pospíšila je třeba omezit svévoli úředníků. 

Zajišťovací příkaz je nástroj, který finanční úřady mohou použít při boji s daňovými úniky. Jeho smyslem je získat do úschovy částku, o které se správce daně domnívá, že bude odpovídat budoucí daňové povinnosti. Daňový řád však počítá s tím, že správce daně musí mít vážné a důvodné pochybnosti o tom, že by tato daňová povinnost byla bez použití zajištění po vyměření také zaplacena.

Elektronickou evidenci tržeb chce TOP 09 zrušit se zdůvodněním, že nepřiměřeně zatěžuje podnikatelské prostředí. Podle vlády je to naopak účinný nástroj v boji proti daňovým únikům. 

Ve Sněmovně vláda odmítne také novelu trestního zákoníku od poslanců TOP 09, kteří chtějí zrušit trestný čin přípravy zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Proti návrhu se postavila všechna ministerstva, která se předlohou zabývala, i Nejvyšší soud a Nejvyšší státní zastupitelství.

Témata:  vláda elektronická evidence tržeb TOP 09

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy