reklama

Bakalova investiční skupina RPG Industries koupila v roce 2004 OKD od společnosti Karbon Invest krátce poté, co tato firma získala důlní společnost od státu.

"Včera (v úterý) jsem to podepisoval, v tuto chvíli už by to mělo být na policejním prezidiu," řekl dnes dopoledne předseda komise Lukáš Černohorský (Piráti). "Žádost parlamentní vyšetřovací komise o předvedení osoby nám již byla doručena. Nyní budeme činit příslušná opatření, která s žádostí souvisí," uvedla později policie.

Policie ČR již v úterý na twitteru upozornila, že může svědka předvést pouze v případě, že se nachází na území Česka. 

"V tomto mají plně pravdu. Oni jsou schopni předvést pouze svědky, kteří jsou na území České republiky, protože vyšetřovací komise je v tomto případě v takovém vakuu. My, ač se to tady snaží někteří vyvolat, nejsme ani policie, ani soud, takže my nejsme přímo v trestním řízení zapojeni," komentoval Černohorský slova policie. "Pan Bakala se bude muset po dobu existence vyšetřovací komise v tom případě trvale zdržovat v zahraničí a nenavštíví ani svoji rezidenci na Modravě," dodal.

Pokud Bakala nepředstoupí před komisi, ta nebude schopna jeho informace do svých závěrů zavést, popsal Černohorský. "Pokud se pan Bakala k tomu odmítá jakkoli vyjádřit, tak je to jeho problém, ale má samozřejmě zákonnou povinnost dostavit se v případě, že mu byla řádně předána pozvánka k podání svědecké výpovědi," poznamenal.

Bakala v úterý v tiskovém prohlášení uvedl, že by jeho výpověď před komisí sloužila k politickému tlaku na soudy, někteří politici se podle něj pokoušejí obejít řádný proces. 

Komise dnes dopoledne vyslýchala bývalého náměstka ministra financí Karla Goldemunda, který ve funkci působil od roku 2005. Podle Černohorského byl odpovědný za přípravu odpovědi Evropské komisi v roce 2006. Odpoledne měla komise na programu výslech advokátky, která pracovala v OKD a podílela se na vypracování privatizační smlouvy. K dalšímu jednání by se komise měla sejít v září. Pozve si svědky, kteří se z dosavadního jednání omluvili.