reklama

Zvýšení by mělo v průměru činit 608 korun a k tomu by měli všichni důchodci ještě dostat 300 Kč měsíčně. Norma ještě přidává lidem nad 85 let 1000 korun. Podle nynějšího zákona by se penze zřejmě zvedly v průměru o 594 korun. 

Předlohu Sněmovně vrátil se změnami Senát. Navrhl, aby tisícikorunu navíc začali dostávat senioři a seniorky po 25 letech v důchodu. Podle plánů by měla vládní novela platit už od září, musí ji ale nejdřív schválit Sněmovna a podepsat prezident. Dolní komora o ní má jednat 22. srpna. Kromě ANO, ČSSD a komunistů ji chtějí podpořit i Piráti.

Důchod se skládá ze dvou částí. Základní výměra je stejná pro všechny a činí letos 2700 Kč. Nově by měla odpovídat deseti procentům průměrné mzdy místo devíti procent. Od ledna by se tak mohla podle plánů vlády zvýšit o 300 korun. V procentní výměře se odráží výše výdělků a odpracovaných let, tedy zásluhovost. Ta by se měla naopak oslabit.

Podle zákonných pravidel, která novela nemění, se důchody v Česku zvedají vždy od ledna. Upravují se o růst cen za období od července minulého roku do letošního června a polovinu růstu reálných mezd za minulý kalendářní rok. Podle Českého statistického úřadu se výdělky loni reálně zvýšily o 4,4 procenta a ceny meziročně rostly o 2,6 procenta. Valorizace by tedy měla činit 4,8 procenta. Průměrná mzda loni dosáhla 29.500 korun a průměrná penze v červnu činila 12.369 korun.

Projednávaná novela zákonné ukazatele - a tedy pevně dané proměnné pro výpočet - pro příští rok dočasně mění přechodným ustanovením. Při stanovení navýšení a rozdělení peněz do pevné a zásluhové části se má v rovnici jednorázově základní výměra snížit o 300 korun a průměrný starobní důchod se má naopak o 300 korun zvednout. Valorizace by pak činila v průměru 608 korun. Průměrně 300 korun by posílilo pevnou část a 308 korun by putovalo do procentní části. Všechny důchody by se tak zvýšily o 600 korun, na zásluhovou část by zůstalo v průměru 308 korun.