Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bělobrádek chce do Senátu: Volby budou jako referendum o situaci v zemi

Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Náchod - Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, která kandiduje do Senátu za okres Náchod, považuje své soupeře za silné. Říjnové senátní volby vnímá i jako referendum o politické situaci v Česku.

"Opustit Sněmovnu by nebylo lehké, ale Senát teď bude hrát svou nejzásadnější roli v historii," řekl dnes Bělobrádek na tiskové konferenci v Náchodě. Za svoji náhradnici ve Sněmovně označil současnou náměstkyni hradeckého primátora Annu Maclovou.

"Na Pražském hradě, ve Strakově akademii a většinu ve Sněmovně mají strany, které směřují ČR někam, kam nechceme a torpedují ústavní pořádky a zvyklosti. Proto bych si přál, abychom v Senátu posílili. Zásadní bude podpora voličů, důležitý bude každý hlas," míní Bělobrádek.

Je přesvědčen, že šanci má. "V krajských volbách před dvěma lety jsem získal nejvíce preferenčních hlasů ze všech kandidátů," řekl.

Zda jeho případný neúspěch ovlivní jeho pozici ve straně, zatím není jasné. "Předsedou budu do března. Na základě výsledku senátních voleb se rozhodnu, jestli vůbec budu pokračovat dál, ale to je všechno předčasné. Pro mě je prioritní uspět ve volbách, pak se rozhodnu," řekl na dotaz ČTK.

Bělobrádek bude mít ve volbách podporu hnutí STAN, TOP 09 a dalších osobností, mimo jiné neúspěšných prezidentských kandidátů Jiřího Drahoše nebo Pavla Fischera. "Velmi si vážím podpory TOP 09, STAN a dalších. Jsem rád, že pokračuje úspěšný model, který se v Královéhradecké kraji ukázal na Jičínsku, kde byl před dvěma lety do Senátu za TOP 09 zvolen Tomáš Czernin a letos v lednu za STAN na Trutnovsku Jan Sobotka. Doufám, že i letos spojení našich sil zafunguje," dodal Bělobrádek.

Témata:  Pavel Bělobrádek Senát Parlamentu České republiky KDU-ČSL

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy