reklama

Klaus se ve svém komentáři pro Novinky.cz pozastavoval nad přítomností českých vojáků v Afghánistánu. „Bojovat a umírat v cizích zemích čeští vojáci se souhlasem vlády a parlamentu mohou. Mělo by to mít ale nějaký jasný důvod a cíl. Já ho, promiňte, v Afghánistánu nevidím,“ uvedl mimo jiné Klaus.

Odmítl také slova o spojenecké povinnosti. „Skoro největší armádu NATO má Turecko – a žádné vojáky v Afghánistánu nemá. Řada jiných zemí také ne. My tam vojáky mít chceme, není to naše povinnost,“ psal Klaus. Kritici mu ale obratem jeho slova vyvrátili a poukázali, že Turecko má podle dostupných čísle v zemi víc než 500 vojáků a že tedy v tomto směru nemluví pravdu.

Navíc se ozvala i expertka ODS na obranu. „Od smrti českých vojáků uplynul týden a nemine dne, kdy někdo tu otevřeněji, tu zastřeněji o nich hovoří jako o žoldácích, zpochybňuje naše nasazování v zahraničí, konkrétně v Afghánistánu a naše spojenecké závazky. Od komunistů až po příznivce SPD to čekám, od spolustraníka nikoli,“ rýpnukla si do Klause přímo na webu strany.

Zdůrazňuje, že Klausův text je plný faktických chyb a účelových nepřesností, které podle ní mají vyvolat dojem, že je vše špatně a operace v Afghánistánu i smrt českých vojáků jsou zcela zbytečné. „Názory Václava Klause ml. jsou pouze jeho, stejně jako faktické chyby v článku (třeba ta o tom, že se Turecko neúčastní mise v Afghánistánu - dvakrát misi ISAF dokonce velelo a zemřelo tam nejméně 15 tureckých vojáků),“ poučuje Černochová.

Na závěr poslala Klausovi důrazný vzkaz. „Je dobře, že postoj ODS je zcela odlišný od postoje Václava Klause ml. a nedávno byl potvrzen při hlasování o rozšíření operace v Afghánistánu, o což nás žádala Severoatlantická aliance, tedy hlavní garant naší bezpečnosti. Pan poslanec Klaus by udělal lépe, kdyby se věnoval školství, kterému docela rozumí,“ má jasno poslankyně.

Klaus ale podobná slova šmahem smetl ze stolu. „Někteří radilové z mého okolí mě nabádají, abych přiznal chybu ve včerejším komentáři na Novinkách. To mi trochu připomíná scénu z Formanova "Hoří má panenko" - vždyť je to jasné. Turecko nějaké vojáky v Afghánistánu má, já jsem to nevěděl (nikdy jsem o tom neslyšel) a v komentáři to uvedl. Nepíšu komentáře s encyklopedií v ruce - nejsem vševěd. Měl jsem napsat Francie nebo Kanada třeba,“ uznal svou faktickou chybu.

Na vyznění komentáře to ale podle něj nic nemění. „Sále si to myslím a děkuji za ty stovky podpůrných zpráv a mailů. Navíc chybu už vesele rozmazávali všichni mí političtí přátelé, tak co na tom řešit.
Radši vyrazíme klín klínem: Podporuji Ladislava Jakla do Senátu. Byl by jistě neúplatným, svobodomyslným a pravicovým senátorem. Ty, které rozčiluje, že kandiduje s podporou SPD - v principu rozčiluje, že vůbec kandiduje,“ dodal tvrdě Klaus. 

Publicista, někdejší ředitel politického odboru kanceláře prezidenta Václava Klause Ladislav Jakl kandiduje v obvodu Praha 2. ODS přitom má v tomto obvodu svého kandidáta, kterým je herec Vladimír Kratina. O post senátora se zde utká také někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer, dosavadní senátor za Piráty Libor Michálek nebo bývalý poslanec Ivan Gabal.