reklama

Filip v rozhovoru pro britský list The Guardian nepřímo obvinil Ukrajince z ozbrojeného vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Historie roku 1968 je "ze sta procent zfalšována," uvedl Filip. „Nikdo nenapíše, že celá idea je postavená na protiruském stanovisku. V sovětském politbyru byl v té době jediný Rus, který hlasoval proti (invazi). Brežněv byl z Ukrajiny. Hlavní silou invazních armád byli Ukrajinci," citoval britský list předsedu KSČM.

Ukrajinská média reagovala značně pohoršeně. Stejně jako řada především opozičních politiků. Ukrajinská ambasáda v Praze ale dala najevo, že Filipa vůbec nebere vážně.

„Považujeme za zbytečné komentovat nesmysly, vyslovené Stranou, která nejen je důsledným advokátem zločinů Ruska, zejména jeho agrese na Ukrajině, ale zřejmě převzala kremlovské metody lží a manipulací s historií. Proto raději dáváme slovo G. Orwellovi,“ uvedla ambasáda na svém twitteru.

Spolu se svým prohlášením zveřejnila také úryvek z legendární knihy 1984. „Jestliže Strana dokázala vnořit ruku do minulosti a prohlásit o té či oné události, že se nikdy nestala – není to mnohem hrozivější než pouhé mučení anebo smrt? Strana prohlásila, že Oceánie nikdy nebyla spojencem Eurasie. On, Winston Smith, věděl, že Oceánie byla spojencem Eurasie ještě před pouhými čtyřmi lety. Ale odkud tato znalost pramenila? Jen z jeho vlastního vědomí, které i tak musí být brzy zničeno. A jestliže všichni ostatní přijímají lež, kterou Strana předkládá – jestliže všechny záznamy opakují stejnou povídačku – pak lež přešla do historie a stala se pravdou. 'Kdo ovládá minulost,' znělo heslo Strany, 'ovládá budoucnost: kdo ovládá přítomnost, ovládá minulost',“ píše se v tomto úryvku.