Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Už žádné střídání času? V Evropě se děje něco velkého

Čas
Čas
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brusel - Do veřejné konzultace o změně času, kterou na začátku července zahájila Evropská komise (EK), se zapojilo přes 4,6 milionu lidí nebo institucí ze všech členských států EU.

Výsledky ankety, kterou bylo možné na internetu vyplnit do čtvrtka, zatím nejsou známy. EK odpovědi nyní analyzuje a dotazník vyhodnotí v následujících týdnech. Debata byla jedním z kroků, které mohou vést k zavedení jednotného celoročního času v EU.

Letos v únoru Evropský parlament komisi vyzval, aby vyhodnotila přínosy a rizika střídání letního a zimního času a případně navrhla ukončení této praxe, která má řadu odpůrců. 

V čele skupiny 80 europoslanců, kteří požadovali změnu současného režimu střídání času, stál český poslanec Pavel Svoboda (KDU-ČSL). "Evropské hlasování o zrušení střídání letního a zimního času dnes končí a mám velkou radost, že je o něj takový zájem. Server evropských veřejných konzultací totiž už od rána padá," uvedl ve čtvrtek Svoboda na twitteru.

Témata:  změna času Evropská komise (EK) EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy