reklama

Premiér Andrej Babiš dává jasně najevo, že v zahraničních otázkách chce mít hlavní slovo. V postojích k otázkám migrace zaujímá opačné stanovisko než Miroslav Poche, to, jaký názor má momentální šéf diplomacie Jan Hamáček, ví málokdo. Babiš se snaží vzbudit dojem, že on je tím, kdo zná řešení problému migrace, v mnoha ohledech jsou ale jeho výroky a možné vize mimo realitu.

Babiš své vize podobně, jako to činil jeho předchůdce Bohuslav Sobotka, prezentoval v rozhovoru pro deník Právo. Hned v úvodu zmínil, že kandidát ČSSD na šéfa diplomacie Miroslav Poche post nakonec nezíská. Doufá v to, že partaj navrhne někoho zcela nového. Tím vyslal jasný signál předsedovi ČSSD Janu Hamáčkovi. V podstatě mu vzkázal, že Miloš Zeman zkrátka Pocheho akceptovat nebude, Babiš do sporu se Zemanem nepůjde a on (Hamáček) je pouhým přívěskem Babišova kabinetu, tak by se měl podřídit. Babiš předpokládá, že se celá situace vyřeší zhruba do dvou měsíců. Jakou zvolí ČSSD taktiku? To je prozatím ve hvězdách.

Tendence potlačit menšinového koaličního partnera vidíme také v názorech na zahraniční politiku. Babiš vyzdvihuje svou aktivitu, kdy se setkává a aktivně jedná s předními evropskými politiky. Alespoň z vnějšího pohledu tato činnost působí jistě záslužně – politici sociální demokracie by měli co dohánět. Známe například jasné stanovisko na migraci z úst Jana Hamáčka? Názor Pocheho je jasný, vyřídil by několik žádostí o azyl jakožto symbolické gesto. Přístup je to pragmatický a obsahuje i zdravou dávku „selského rozumu“. Nekryje se však s názorem Andreje Babiše.

Babiš v podobném duchu Okamurovy SPD či exministra vnitra Milana Chovance hlásá, že Češi si musí rozhodovat o tom, kdo u nich bude žít. V obdobné dikci pokračuje v tom, že Česko nevezme ani jednoho ilegálního migranta. To je sice legitimní názor, na druhé straně velmi zjednodušující. Babiš říká, že je třeba migrantům říct: „Musíte zůstat doma, my vám tam pomůžeme“. Jak chce Babiš pomoci lidem v Jemenu, kde zuří válečný konflikt? Jak chce řešit syrskou situaci? Babiš opět zkratkovitě vhazuje do jednoho pytle různé migrační proudy. Jistě, představa, že by se Češi aktivně zapojili do řešení migračního problému, je správná. Lepší než přístup Sobotkovy ČSSD – ta problém neřešila, ani se nesnažila nabídnout řešení.  

Pokud jsou slova premiéra Babiše pravdivá, tento přístup už platit nebude. Mluví o koncepcích, které mají řešit otázku jak v Evropě, tak v mimoevropském prostoru. Směle mluví o jakémsi „Marshallovu plánu“ pro Afriku. Vskutku ambiciózní, otázkou zůstává, jak reálné to může být. Sečteno podtrženo, to, co Babiš dává na odiv veřejnosti, sice má své skulinky, na druhou stranu působí velmi sympaticky a legitimně. Babiš přesně ví, co má zmínit, aby jej čeští voliči brali vážně a „za svého“. Má pravdu, když tvrdí, že španělská vláda dává nesprávný signál migrantům, když přijme loď Aquarius. Nejen, že tím povzbudí vlny migrantů, aby se vydaly k břehům Iberského poloostrova, povzbudí to i převaděčské gangy. Jasné představy zahraniční politika šéfa hnutí ANO nicméně podrývají akceschopnost, ale zejména vážnost koaliční ČSSD.