Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Státní zástupce obžaloval tři lidi v kauze IZIP

Všeobecná zdravotní pojišťovna
Všeobecná zdravotní pojišťovna
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Dozorující žalobce Pavel Prygl z pražského vrchního státního zastupitelství tvrdí, že obvinění v kauze Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) a firmy IZIP mohli svým jednáním obstarat firmě neoprávněný prospěch ve výši 162 milionů korun.

IZIP pro VZP dříve provozovala elektronické zdravotní knížky a portál pro komunikaci s lékaři či zaměstnavateli. Projekt se ale nepodařilo plošně rozšířit. Kauza se týká smluv uzavřených v letech 2008 až 2011. "Tyto smlouvy měly souvislost s projektem elektronické zdravotní knížky a náborem klientů pro společnost IZIP, kteří byli současně pojištěnci VZP a kteří až po vstupu do systému vedeného společností IZIP mohli systém elektronické knížky využívat," uvedl Prygl.

"Zároveň potvrdil, že policie v případu koncem července navrhla obžalovat tři lidi. K tomu jen uvedl, že jsou mezi nimi dva bývalí zaměstnanci VZP a někdejší člen statutárního orgánu IZIP.

Podle České televize směřuje policejní návrh na podání obžaloby jak na exředitele pojišťovny Pavla Horáka, tak na bývalého šéfa IZIP Jiřího Paška. Oba muže v souvislosti s touto kauzou média zmiňovala již dříve.

Jednoho z bývalých zaměstnanců VZP policie stíhá pro pletichy při veřejné soutěži. Druhý, který se později stal zástupcem obchodní společnosti údajně spolupracující s IZIP, se podle kriminalistů dopustil praní špinavých peněz a opakované zpronevěry. Někdejší člen vedení IZIP, podle médií Pašek, pak čelí obvinění za všechny tři zmíněné trestné činy.

Horák s Paškem byli z pletich původně obviněni už v roce 2013, a to kvůli tomu, že půlmiliardovou smlouvu na nábor nových klientů uzavřeli bez veřejné soutěže. Nejvyšší státní zastupitelství stíhání dvojice ale poté zastavilo jako předčasné.

Témata:  VZP Elektronická zdravotní knížka (IZIP) zpronevěra

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy