Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Česku se loni utopilo 181 lidí

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Loni utonulo v Česku 181 lidí, stejně jako v roce 2016. Jedná se o nejnižší počty utonulých od roku 2004. Z celkového počtu loňských úmrtí v Česku tvoří utonutí 0,16 procenta. Obětí dopravních nehod bylo třikrát více a nejčastěji lidé umírali na srdeční infarkt. Uvedl to Český statistický úřad (ČSÚ).

"Nejčastější příčinou utopení byl pád do rybníka, jezera nebo řeky. Tímto způsobem zemřela skoro třetina osob," sdělila Jana Křesťanová z ČSÚ. Zhruba desetina utonutí se stala v bazénu nebo vaně a další téměř desetina byla důsledkem sebevraždy.

Tři čtvrtiny utopených tvořili muži. Jejich průměrný věk byl 54 let. U utonulých žen činil průměrný věk 59 let. Dětí loni utonulo deset, z toho sedmi z nich bylo méně než pět let.

Nejtragičtějším obdobím roku bývají v počtech utonulých každoročně letní prázdniny. V minulém roce se během nich utopilo 43 lidí. 

Ještě v 50. letech minulého století se podle ČSÚ každoročně utopilo kolem 400 lidí, v posledním desetiletí se roční množství utonulých pohybuje kolem 200.

Témata:  utonutí Češi koupání

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy