reklama

Rozloha České republiky je 78.866 kilometrů čtverečních, sucho tedy postihlo přes 72.000 kilometrů. Vyplývá to ze zprávy vědeckého týmu InterSucho, kterou ČTK poskytl bioklimatolog Miroslav Trnka.

"Nejvíce se zhoršila situace v povrchové vrstvě 0 až 40 centimetrů, kde došlo k nárůstu zasaženého území o 30 procent proti předchozímu týdnu," řekla Trnka. Plošně se tak současný stav začíná vyrovnávat suchu ze srpna 2015, které bylo v novodobé historii nejhorší. "V půdě momentálně chybí nejvíce mezi 40 až 80 milimetry vody. Na její doplnění by bylo potřeba podstatně větší množství srážek nejlépe v podobě dlouhodobého mírného deště," uvedl Trnka.

Nejhůře jsou na tom místa na severu jižní Moravy a Vysočiny, východní a severní Čechy. Bez rizika sucha je pouze malá oblast na severovýchodě republiky u hranic se Slovenskem.

Sucho má pochopitelně dopad i na zemědělské výnosy. Nižší hlásí prakticky všichni zpravodajové z 64 okresů. "Na většině území je kondice vegetace o deset až 25 procent a místy i o 35 procent horší, než je pro toto období obvyklé. Proti předchozímu týdnu došlo k dalšímu výraznému propadu. Nejhorší stav proti normálu pozorujeme ve středu, na západě, severozápadě a také na východě Čech i v oblasti střední a jižní Moravy. Velmi negativní situace je v zemědělsky intenzivně využívaném Polabí. Rezervy půdní vláhy se vyčerpaly," uvedl Trnka. 

Mírné zlepšení lze v Česku očekávat nejdříve koncem tohoto týdne při přechodu studené fronty, a to pouze ve vrchní vrstvě půdy do 40 centimetrů.