Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Platy policistů se asi zvýší méně než o slibovaných 10 procent

Jan Hamáček /ČSSD/
Jan Hamáček /ČSSD/
Foto: ČSSD

Liberec - Zvýšení platů pro policisty od příštího roku o deset procent se ministerstvu vnitra zřejmě nepodaří prosadit. vyplývá to z prohlášení ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD).

Nárůst bude pravděpodobně nižší, pravděpodobně mezi sedmi až deseti procenty. Hamáček předpokládá, že se jednání uzavřou příští týden. "Byl bych rád, abychom se co nejvíce přiblížili k deseti procentům, jakkoliv rozumím, že to deset procent nebude," řekl dnes Hamáček.

Rizikový příplatek pro policisty by chtěl Hamáček navýšit o šest procent. "To si myslím, že na tom spor není. Jediné, co teď řešíme s ministryní financí (Alena Schillerová - ANO) je, o kolik procent stoupnou tarify. Zda to bude o procento, dvě, tři nebo o čtyři," dodal.

Očekává, že ke kompromisnímu řešení dospějí velmi záhy. "Předpokládám, že příští týden," dodal. Zvýšení platů policistů by podle něj mělo státní rozpočet zatížit maximálně o 1,4 miliardy korun.

Podle Hamáčka bude třeba také začít řešit obnovu zastaralého vozového parku policie, jde podle něj o celostátní problém. Policisté podle něj jezdí i s vozy, které mají najeto přes 200.000 či dokonce 300.000 kilometrů. Za minimum považuje nákup zhruba 500 aut pro policisty ročně.

Témata:  Jan Hamáček Policie ČR Ministerstvo vnitra České republiky

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 9:38

Zvyšujete jaderné napětí, obvinila Čína alianci AUKUS

Čínský ministr zahraničí Wang Yi obvinil země zapojené do bezpečnostního paktu AUKUS z vyvolávání rozporů a zvyšování rizika šíření jaderných zbraní v oblasti jižního Tichomoří. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy