reklama

K této možnosti se vyjádřil i mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček. „Pokud existuje návrh na zapsání 21. srpna do kalendáře jako Den obětí okupace, pak je bezpodmínečně nutné, aby byl stejně tak zapsán i 15. březen,“ navrhl Ovčáček s odkazem na rok 1939. Kdy začala německá okupace Čech, Moravy a Slezska.

Za jeho slova se mu ale Češi na sociálních sítích doslova vysmáli. „Nějak mi to nesedí. Obě Milošovy inaugurace se konaly 8. března. Proč to slavit o týden později?“ rýpnul si jeden z diskutujících. Někteří se nebáli sáhnout ani k vulgaritám. „Podle mě je nutné Ovčáčku, aby už jsi držel svoji odpornou komoušskou hubu zavřenou!“ vzkázal mu další.

Jiní dali najevo, že to, cos i myslí nějaký úředník, není vůbec důležitý. „Jiřino, tvůj názor na danou problematiku je asi tak stejně relevantní jako je názor můj, tj. vůbec,“ napsal mu diskutující. „Až budeš prezident a ty určitě budeš tak všechno změn k obrazu svému a nebuď smutný ze to bude jenom v Bohnicke léčebně. Budeš se tam mít hezký, neboj mladíku,“ přidal se jiný.

Někteří poukázali na to, že prezident Zeman letošní výročí srpna 1968 ignoroval. „Takže když bude 21.8. v kalendáři jako významný den, tak to bude pan prezident brát vážně a respektovat? Nebo je to, Jirko, Tvůj osobní názor, co by tak pan prezident ještě mohl vnímat?“ zajímalo jednoho z Čechů.

Jiní začali mluvčímu dávat lekci z historie. „No ty jsi opravdu magor - takže na německou okupaci bezpodmínečně budeme mít v kalendárii dvakrát?! Jak může takovej d*bil být mluvčí prezidenta demokratický země? Ty jsi důkaz toho, ze Zeman je naprostej i*iot, když má tebe za mluvčího! Hlupák, kterej nemá základní vzdělání,“ naštval se jeden z uživatelů. „Oběti nacistické okupace si připomínáme 8. května při výročí osvobození od této okupace,“ připomněl další.

Jeden z Čechů pak navrhl další významný den. „Nezapomeň do kalendáře přidat i 17. září. Neboť v tento den se na základě paktu Molotov-Ribbentrop Rusáci otevřeně přidali na stranu hitlerovských nacistů a zákeřně přepadli z východu Polsko, toho času válcované ze západu Němci. Takže nezapomeň a podej návrh, s. Putin to ocení!!!“ vzkázal.