reklama

"Znovu vás ubezpečujeme, že situace ve školách je kritická již nyní a výhledově se bude dále zhoršovat. Žádáme vás proto zdvořile, leč velmi důrazně, abyste nalezli zdroje k navýšení platů zaměstnanců ve školství již od září tohoto roku," stojí v otevřeném dopise, který podepsala předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová s šéfem Unie školských asociací CZESHA Jiřím Zajíčkem.

"Od počátku říkám, že upřednostním raději promítnutí nárůstu mezd ve střednědobých rámcích než jednorázový vzrůst platů od září v momentě, kdy na navýšení již od podzimu nemáme finance," reagoval Plaga prostřednictvím své mluvčí Jarmily Balážové. 

Učitelé by podle současného návrhu rozpočtu na příští rok měli dostat od ledna o 15 procent peněz víc, nepedagogičtí pracovníci o deset procent. Učitelům by se měl podle vládního návrhu tarif zvednout o deset procent. O tarifu nepedagogů se bude jednat.

Podle Schejbalové a Zajíčka si vláda zřejmě neuvědomuje závažnost problému ve školství. Na mnoha místech ČR podle nich nejsou ředitelé schopni sehnat učitele. Z důvodu nízkých platů ve školách chybí také pracovníci na nepedagogických pozicích, zejména zaměstnanci ve školních kuchyních a na úklid. 

Školám chybějí zejména učitelé matematiky, fyziky, chemie a informatiky. Základní školy se vedle toho potýkají s nedostatkem učitelů pro první stupeň. Odborné školy začínají mít také potíže sehnat kantory na elektro nebo stavaře. Problémy jsou podle ředitelů i s hledáním kvalifikovaných učitelů cizích jazyků.

Zvýšení platů v tomto roce by uvítaly také školské odbory. Jejich předseda František Dobšík v pátek ČTK řekl, odboráři budou prosazovat navýšení aspoň od října nebo listopadu, protože dříve se to již nestihne.