Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš letí do Itálie a na maltu: ČR chce celoevropské řešení migrace, kvótami se ztratil čas

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Premiér Andrej Babiš odlétá do Itálie, jednat bude také na Maltě. Řekl, že se debatami o uprchlicích kvótách zbytečně ztratily čtyři roky. Nálada v Evropě se za tu dobu prý změnila, označil ji za protimigrantskou.

"ČR přijde s návrhem ne jen pro Itálii, ale pro celou Evropu. Musíme migraci zastavit," řekl Babiš. Řecko, Itálie, Malta a Španělsko musí podle něj jasně říci, že uprchlíky nepřijímají. Pak je třeba jednat s Marokem, Alžírem, Tuniskem, Libyí a Egyptem, aby zastavily migraci na jejich hranicích. "Musíme mít plán pro Afriku, pro jednotlivé země, odkud migranti přicházejí. Jsou to ekonomičtí migranti, neprchají před válkou," dodal s tím, že půjde o plán možná na desítky let.

Babiš navštíví Itálii na základě pozvání premiéra Giuseppe Conteho. Od dnešní schůzky nečeká konkrétní výsledky. Chce mluvit hlavně o ostraze hranic a fungování unijní agentury Frontex.

Conte pozval Babiše v červenci poté, co český premiér odmítl italskou žádost o pomoc se 450 migranty zachráněnými z rybářské lodi ve Středozemním moři. Babiš tehdy odmítnutí zdůvodnil tím, že EU musí vyslat signál, že nelegální migrace je nepřípustná a přijímání dalších lidí problém jen zhoršuje. 

Itálie a Malta leží na trase, kudy v posledních letech mířilo z Afriky do Evropy nejvíce migrantů. Od místních politiků v minulosti často zaznívala kritika na adresu zemí V4 kvůli jejich odmítavému postoji k přijímání migrantů. Dnes budou o migraci kromě Babiše a Conteho jednat italský ministr vnitra z protiimigrační Ligy Matteo Salvini a maďarský premiér Viktor Orbán, kteří se setkají v Miláně. Babiš před odletem uvedl, že s Orbánem mluvil v pondělí. "Následně se v rámci V4 potkáme," dodal.

Témata:  Andrej Babiš uprchlíci Itálie Malta

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.