Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Největší hrozba moderní společnosti. Co dělat, když Česko zasáhne blackout?

Elektřina
Elektřina
Foto: Pixabay

Představte si, že kompletně vypadne elektřina. Ne, že někdo překopne drát a pár hodin jedna ulice nesvítí. Hovoříme o dlouhodobém výpadku elektřiny, který zasáhne velké množství obyvatel. Nefunguje elektřina, neteče voda, vypadly bankomaty. Co může být příčinou vzniku a jak se v takové situaci zachovat?

Co je to ten blackout a jaké jsou pro něj důvody?

Pod pojmem blackout se rozumí „rozsáhlý výpadek dodávek elektrické energie na velkém území po dobu desítek hodin nebo dnů, který zasáhne velké množství obyvatel.“ Tolik suchá definice. V praxi to znamená, že elektřina se vypne a nepojede. Není to drobná nepříjemnost, kterou by někdo za chviličku vyřešil. Je to nebezpečná situace ohrožující mnoho lidí a i proto je to samotná kapitola v oboru krizového řízení.

Žijeme sice v moderní době, ale některé události prevence nevyřeší. Co by tedy za masivním výpadkem elektřiny mohlo stát? Všechno možné od přírodní katastrofy, přes lidskou hloupost až po teroristický útok.

Jako přírodní důvod se bere například větrná smršť. V nejčernějším scénáři shodí stromy na vedení (ve velkém množství), způsobí kritickou nerovnováhu poměru výroba/spotřeba a celá porucha se kaskádově rozšíří - blackout. Dále ho může způsobit přetok energie. Energii nevyrábíme jen u nás, část bereme i ze zahraničí. Pokud by například větrné elektrárny v Německu začaly generovat příliš mnoho energie, mohlo by to vést až k přetížení sítě a rozsáhlému výpadku.

Může dojít také k technické poruše. Většinou je systém ošetřený tak, aby ho jedna porucha "nerozhodila". Více závažných poruch najednou by však mohlo. Jako vždy je podstatný i lidský faktor. Pokud se sejde několik negativních faktorů a dispečer špatně vyhodnotí situaci, může být blackout na světě. V neposlední řadě hrozí také teroristický útok. Cílené zničení trafostanic či dobře provedený kybernetický útok může napáchat v rozvodné síti masivní škody. 

Rozběhne se vlna nouzových opatření

Blackouty se většinou nestávají, ale příslušné orgány jsou na ně dobře připravené. V závislosti na rozsah problému může být vyhlášen některý z krizových stavů a přijata krizová opatření (zákaz shromažďování, nařízená evakuace osob apod.) V případě nutnosti začne vláda zásobovat občany základními potravinami a pitnou vodou. Mezitím se bude samozřejmě co nejrychleji pracovat na opravě.

Pro občana je jako první důležité poznat, že jde vůbec o blackout. Prvotní test (funkční zejména v noci) je vyhlédnout z okna a zjistit, zda jsou osvětlené okolní ulice/městské části/obce. Dále je dobré naladit rádio a zjistit, zda fungují lokální stanice.

Rádio je v takové situace obecně velmi užitečné, protože ve velice nepravděpodobném případě, že by došlo k výpadku na celém území republiky, se vždy najde nějaké, které začne o situaci vysílat a informovat. V případě, že se skutečně o blackoutu přesvědčíte, je důležité nepanikařit a dbát pokynů zasahujících složek záchranného systému a příslušných autorit. 

Co nebude fungovat a jak se vás to dotkne?

Postupné výpadky je třeba rozdělit na několik fází. V okamžité reakci vypadnou přístroje zapojené v elektrice, osvětlení, elektrické otevírání dveří, semafory, veřejná doprava závislá na elektřině, obchody používající elektronickou evidenci prodeje (takže kromě několika vesnických samoobsluh snad všechny) a většina čerpacích stanic. Bezprostředně po vzniku blackoutu zůstanou lidé uvízlí ve výtazích, prostředcích MHD a dopravních zácpách. 

V řádu několika hodin začnou problémy s dodávkou pitné vody, plynu a tepla. Začne vypadávat signál mobilních telefonů a s ním i internet v telefonu. Pokud se protáhne situace na desítky hodin začnou problémy se zásobováním potravin, prohloubí se problém v komunikaci (omezený přístup k ověřeným informacím) a pravděpodobně se projeví bezpečnostní problémy jako narušování veřejného pořádku (rabování, nárůst kriminality).

Jak se připravit, aneb udělejte si zásoby

Blackout nelze předvídat. Je tedy třeba podle staré zásady "Vždy připraven" mít potřebné věci v záloze. Obecně se doporučují zásoby minimálně na tři dny pro všechny obyvatele domácnosti. Takové zásoby nejsou dobré jen pro v dnešní době poměrně nepravděpodobný případ blackoutu, ale hodí se i pro případ povodní i jakýchkoliv jiných událostí.

Pro zásoby pitné vody je nejlepší balená voda skladovaná v chladných a temných prostorech (sklepy). Co se týká potravin, je nejlepší mít trvanlivé, ale zároveň využitelné normálně v případě, že do doby jejich záruky blackout či jiná katastrofa nenastane. Jsou to věci jako konzervy, zavařeniny, sušené maso, trvanlivé mléko, čokoláda, energetické tyčinky, cukr nebo med. 

V případě, že vlastníte na elektřině nezávislý vařič, hodí se také těstoviny, luštěniny, rýže, brambory, čaj, káva či olej. Je důležité pravidelně kontrolovat datum spotřeby zásob a pravidelně je obměňovat. Pokud si skutečně chcete být jistí, můžete investovat do dehydratovaných potraviny, které si třeba berou horolezci na vysokohorské expedice. Dlouho vydrží a stačí je jen zalít vodou.

Dobrým tipem ohledně potravin je v případě blackoutu vyndat některé mražené potraviny z mrazáku a přemístit je do ledničky. Postupně se rozmrazí ke konzumaci a zároveň přitom pomohou udržet chlad pro na teplotu citlivější jídlo.

Kvůli omezeným dodávkám vody se vyplatí mít jednorázové nádobí a základní nouzové hygienické prostředky - vlhčené ubrousky, dezinfekční gel na ruce, tablety na dezinfekci vody a pytle na odpadky. V každé domácnosti by neměla chybět zásoba léčiv, ať už specifických, která užíváte, či běžných proti horečce, průjmu, bolesti a podobně.

V neposlední řadě se hodí vybavení jako jsou přenosné svítilny, spací pytle a dostatek teplého oblečení, rádio na baterky, finanční hotovost na nejméně tři dny provozu domácnosti a dostatek pohonných pro naplnění poloviny nádrže v automobilu.

Hlavně zachovat klid

Pokud blackout skutečně nastane, je dobré vypojit všechna elektrická zařízení od sítě, jinak by se po obnovení provozu mohla přetížit. Stačí nechat zapnuté například jedno světlo pro ověření, že byla dodávka energie obnovena. Dalším krokem je získání co nejvíce informací a pokud nemáte dostatek potravin, navštívení nejbližšího obchodu.

V zimním období pravděpodobně velmi brzy dojde k přerušení dodávek tepla, je tedy rozumné s teplem hospodařit opatrně. Případně pokud nemáte sami tu možnost, zvažte přesun (k příbuzným, na chalupu) do místa, kde je možné vytápět tuhými palivy jako je dřevo či uhlí.

Naopak je důležité se vyvarovat zbytečnému kontaktování linek tísňového volání, pokud skutečně nejste ve stavu nouze. Tyto linky neslouží jako informační služba a dá se očekávat, že v takovém krizovém stavu budou přetížené. Pokud možno nepoužívejte svíčky a když tak, jen s největší opatrností.V neposlední řadě se doporučuje vyvarovat se činnostem s větším rizikem zranění, protože dostupnost lékařské pomoci v případě blackoutu rapidně klesá.

Nakonec to nahodí

Když bude provoz konečně obnoven, je třeba využívat elektřinu jen k nejnutnějším činnostem. Je pravděpodobné, že je to teprve obnovení v omezeném rozsahu. Rozhodně tedy nezapínat spotřebiče jako pračka, sušička či žehlička, které nejsou nezbytné pro okamžité potřeby. S tím počkejte teprve až budete s jistotou informováni o plném obnovení dodávek. 

Pak je čas na řešení následků krize. Kontrola nastavení elektronických zařízení, návštěva specialisty z plynárenské společnosti a likvidace potravin, které nepřežily rozmrazení. A nakonec už stačí jen doplnění pohotovostních zásob a celý kolotoč se může rozběhnout nanovo.

Témata:  lidé Češi elektřina

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy